donderdag, 28 januari 2010

Als dat zou lukken...

Aan de zuidkant van de Grote Beemd, vlak tegen de Bampdweg, staan we op het punt om een mooi perceel aan te kopen. Het akkoord met de eigenaar is er al, alleen Limburgs Landschap moet zijn zegen nog geven.

sized_015

Maar wij zijn al volop plannen aan het maken. Dat is bij ons nu eenmaal zo, telkens we een perceel bijkopen schiet het plan-duiveltje in aktie. En als we zouden kunnen realiseren wat dat duiveltje deze keer uit zijn hoed toverde zou dat een schitterend stukje natuur worden.

Bedoeling is om het perceel in te richten als een model-biotoop voor onze topsoort de kamsalamander. En wat zal dat dan zijn? Aan drie zijden een mooie houtkant, een paar poelen en voor de rest een hoogstamboomgaard. De mensen van de Boomgaardenstichting zijn al eens komen kijken en waren alvast zeer enthousiast. Bedoeling is nu dat we een project indienen en dit met de steun van een aantal partners zoals de gemeente, Regionaal Landschap te realiseren.

En de kers op de taart (of spreken hier beter van de appel) zou zijn om deze boomgaard in te richten als een soort openluchtmuseum waar we uitleggen wat die kamsalamander nodig heeft en ook te tonen wat een wereld aan leven er in zo een natuurtype voorkomt. Denk maar aan de steenuil, gekraagde roodstaart, egel, eikelmuis en noem maar op. De bezoekers mogen rondstruinen in de boomgaard en zelfs de appels plukken die er hangen. Ook hierover werd al gebabbeld met Akzie, een sociaal tewerkstellingsproject in ons dorp. Maar voor we zo ver zijn... maar luidop dromen is toch zo leuk.

20:42 Gepost door Dirk in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.