woensdag, 18 augustus 2010

Het houdt niet op !

Na de vondst van een paar zeldzame planten dachten wij dat we het wel een tijdje gehad hadden. Maar niets is minder waar. Via Jan Appermont, de boswachter van onze regio, kreeg ik te horen dat er een voor Vlaanderen uitgestorven gewaande soort werd ontdekt, de koraalmeidoorn.

In ons land kan je drie soorten meidoorn vinden, de eenstijlige (de meest voorkomende),  de tweestijlige (iets minder algemeen, maar er staan er heel wat in de beemd) en vroeger ook de zeer zeldzame koraalmeidoorn. Tot voor kort was deze soort verdwenen tot er een tijd geleden een exemplaar werd gevonden ergens in de buurt van Kaesterd. En nu blijkt dat wij er ook minstens eentje hebben staan in onze grote beemd !!!

Een foto die we van internet plukten.

Volgens Jan is ons natuurgebied trouwens een schatkist aan autochtoon materiaal. Dit wil zeggen dat er nog heel wat struiken of bomen staan die zo oud zijn dat ze genetisch gezien raszuiver zijn en dus ook nakomelingen voortbrengen die als plaatselijke soorten kunnen geschouwd worden. Een troef van het gebied wat de natuurwaarde met een hoop procenten naar omhoog jaagt.

22:01 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voer sleutelwoorden in |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.