zondag, 12 december 2010

Winterprik 1 is even voorbij.

Het heeft dit jaar vroeg gewinterd en de beemd heeft dan ook al een heleboel moeten doorstaan. Eerst ondergelopen na een massa regen en nu stevig verwinterd (als dat woord al bestaat). Alle poelen en beekjes staan dan ook weer boordevol en alles is zompig nat.

Maar de wintergasten trekken zich hier totaal niets van aan. Ze keren trouw elke winter terug. Wel nieuw voor het gebied waren maar liefst acht grote zilverreigers die even kwamen verpozen in het gebied. Een van de grootste groepen ooit voor Zuid-Limburg.

De vinkachtigen zijn ook steeds van de partij. In de elzen heb je grote kans op sijzen. Ik had er vandaag een stuk of twintig. En soms zit daar een barmsijs tussen. Maar de attractie van het moment zijn toch onze distelvinken. Een kleurrijk vogeltje met een rood masker en knalgele vleugelspiegels. Schitterend.

Ze eten graag, zoals hun naam al zegt, distelzaden. En die vinden ze in de Broekbeemd genoeg. Zeker de kaardebollen zijn hun favorieten.

sized_broekbeemd kaardebol-013.jpg

Kaardebol is ook nog eens een fotogenieke plant.

sized_broekbeemd grote klis-009.jpg

Grote klis is ook één van de planten waar de vogels zaden uit pikken. Het is mooi te zien dat deze plant via een systeem van haakjes aan de zaaddozen zich verspreid. De zaaddozen blijven aan de vacht van dieren hangen en de planten duiken dan ook overal op langs de paden van ons vee.

sized_broekbeemd putter-057.jpg

Eén van de distelvinken uit de groep die rondvloog in de Broekbeemd.

sized_broekbeemd putter-045.jpg

13:58 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.