maandag, 07 mei 2012

Suikerbonen in de Broekbeemd.

Bij de opstart van ons reservaat in de Broekbeemd in Wellen werd er indertijd gekozen voor begrazingsbeheer met Schotse Hooglanders. Een primeur in die tijd voor Limburg. Maar dat beheer bleek niet zo simpel.

Een deel van het drassige gebied werd in de winter vaak herschapen tot een modderpoel omdat de kudde te groot was. En in de zomer was de kudde dan weer te klein om de forse plantengroei op de rijke bodem in toom te houden. Geen makkelijke oefening.

Het kwam zelf zo ver dat we dachten om de kudde te vervangen door een zomerbegrazing met koeien van een plaatselijke landbouwer. Maar dit bleek ook niet echt te werken.

Maar na veel vergaderingen en kopbrekens kwam er toch een mogelijke oplossing uit de bus. Een vaste kudde van 6 à 7 dieren en de aanwas zouden we dan verhuizen naar percelen in de Grote Beemd. Dus werd een symbool van onze Herkvallei in Wellen "de bizons van de Broekbeemd" zoals ze wel eens worden genoemd behouden voor de toekomst. Er zal gewerkt worden om een nieuwe kudde samen te stellen.

En het eerste resultaat van deze beslissing is nu ter wereld gekomen. Het eerste kalf van de nieuwe kudde is een feit. 

kalf.jpg

08:35 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.