zondag, 26 augustus 2012

Ooievaars on the move.

Dit weekend maar liefst twee artikels over pleisterende ooievaars in de krant. Niet echt ongewoon want deze soort is momenteel op trek naar het warme zuiden. Elk jaar rond deze periode passeren een groot aantal ooievaars onze streek en soms kiezen ze een plekje in de buurt om de nacht door te brengen.

Dit jaar was dat zelfs mijn straat. Eén van die overnachtende exemplaren kon ik op foto zetten.

ooievaar.jpg

Er zijn twee soorten ooievaars in ons landje, de "gewone" ooievaar en de zwarte ooievaar. De eerste broedt momenteel in kunstmatige kolonies in Planckendael en het Zwin. Maar toch zijn er al meldingen van enkele broedgevallen buiten deze plaatsen. Stilaan komt de soort blijkbaar terug als broedvogel. Zwarte ooievaar broedt met enkele paren in de Ardennen. Deze trekken trouwens iets vroeger door dan hun witte neefjes.

zwarteooievaar.jpg

Zwarte ooievaar op trek. 

Het verhaaltje van de ooievaar en het doekje met een baby in zijn snavel is trouwens door iedereen gekend. Maar waar komt het vandaan ? Ooievaars worden al heel lang als geluksbrengers aanzien. zo is het in de landen van het Oostblok een zegen als een paartje jouw tuin uitkiest om hun nest te bouwen. Daarom zie je dan ook straten met in elke voortuin een karrewiel in de hoop dat de ooievaars hun bouwsel kiezen als nestplaats. Ze brengen het geluk en aangezien kinderen ook gelukkige ouders produceren (of was het net andersom?) heeft men de ooievaar tot kinderbezorger gepromoveerd. In Noord-Nederland wordt het verhaal verteld dat de ooievaars (die daar toen nog broedden) de kinderen uit een kinderput haalden en ze aan de moeders bezorgden. Dat die moeders in bed lagen na de geboorte werd dan weer verklaard met de melding dat de ooievaars de moeders in hun been pikten.

Dan toch een klein luguber kantje aan dit anders zo positieve verhaal. Maar dat laatste lijkt mij een verzinsel Knipogen. Onze straat hoopt alvast dat onze statige gasten hun faam als geluksbrenger waar maken.

13:18 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.