zondag, 02 september 2012

Vogels op reis.

Vandaag ging het natuurpraatje op Vrije Radio Wellen over vogeltrek, een facinerend fenomeen.

Vogels trekken in het najaar naar het warme zuiden, maar er is meer. De hoofdreden is het gebrek aan voedsel voor bijvoorbeeld insecteneters, maar soms zie je ook verplaatsingen wegens slecht weer. En die trek start voor sommige soorten al in augustus. Andere soorten wachten dan weer tot oktober. Maar het is duidelijk dat we nog heel veel niet weten over vogeltrek.

Heel wat vrijwilligers en onderzoekers gaan op zoek naar antwoorden op heel wat vragen over vogeltrek. Zo zitten er elk jaar een aantal vogelkijkers op het hoogste punt van Wellen in Oetersloven om daar alle voorbijtrekkende vogels op te schrijven. Een aanrader voor wie het fenomeen vogeltrek eens live wil meemaken.

vogeltrek.jpg

De tellers in actie.

Weer een andere groep vogelaars hebben via een examen een ringvergunning behaald. Zij mogen vogels ringen hetzij in het nest, hetzij door ze te vangen. Elke vogel krijgt een ring rond de poot met een unieke code. En over gans de wereld vindt je ringers en daar wordt dan ook vaak een reeds geringde vogel terug gevangen. Of iemand vindt er eentje dood terug. Daaruit kan dan weer heel wat info over afstand, moment van trek,... gehaald worden.

vogeltrek1.jpg

Deze sprinkhaanzanger werd gevangen en geringd.

En de laatste jaren gaan ze iets verder en worden vogels voorzien van een zogenaamde geolocattor. Dit is een GPS die via sateliet de trekroute van deze vogel gedetailleerd in kaart brengt. Dit zorgt dan weer voor heel wat meer gegevens, die soms aangenomen feiten totaal door elkaar gooit. 

vogeltrek4.jpg

Op de rug van deze vogel zie je de geolocattor.

Conclusie van al dit onderzoek door meestal vrijwilligers is dat we nog heel veel niet weten over het fenomeen van de vogeltrek en dat het volgen van de trek heel boeiend en vooral heel leuk is.

vogeltrek2.jpg

13:13 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.