zondag, 16 september 2012

Grote kuis staat voor de deur.

Wie een nestkastje heeft opgehangen kan dit best na het broedseizoen eens goe duitkuisen. Want er zijn heel wat parasieten die maar al te graag in deze kastjes overwinteren en nadien het de jonge vogeltjes een stuk moeilijker maken om te overleven.

Hoe doe je dit best ? Zorg allereerst dat je een nestkastje ophangt dat vooraan of langs de zijkant opengaat. Hang het in je iegen tuin ook op ooghoogte inplaats van drie of meer meter hoog. De vogels maken daar geen punt van en het bespaart je een heleboel gesleep met een ladder. Was het uit met heet of kokend water (opletten dat je jezelf niet verbrand) en veeg het daarna uit met een stijve borstel. En voila, klaar voor het volgende broedseizoen.

pimpelmees.jpg

Dit jaar startten wij samen met de Wellense Adviesraad voor Leefmilieu en een aantal fruittelers een projec rond nestkasten voor torenvalken. Deze soort heeft een menu dat voor een groot deel uit muizen bestaat, en deze zijn tegenwoordig een pest in de laagstamplantages. Wij zorgden voor de nestkasten en de plaatsing er van, de fruittelers voor een locatie waar de kast kon staan. Zo werden er meer dan 20 kasten geplaatst en daarvan waren bijna de helft al dadelijk ingenomen door een koppeltje torenvalken. een succes dus.

Wij volgen dit project de komende jaren van dichtbij op.

DSC00080.jpg

De ophangers in actie.

115.jpg

Jagend mannetje torenvalk.

18:22 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.