zondag, 23 september 2012

Vogels kijken, fascinerende hobby.

De komende weken gaat ons natuurpraatje op VRW gaan over mijn passie, vogels kijken. Daar kunnen we wel een aantal weekjes mee vullen.

Voor mij begon deze hobby al toen ik nog heel jong was. Ik kreeg van mijn ouders de "Elsevier Vogelgids" en dan is het helemaal uit de hand gelopen Lachen. In het begin ging ik op zoek naar alle vogels thuis in de buurt, toen vooral in het Bosveld, maar al gauw werden de grenzen verlegd en zo werd ik zelfs een echte "twitcher". Honderden kilometers rijden om één vogel te zien die dan soms ribedebie bleek.

23sep 2.jpg

Zo ook deze taiga-strandloper, een mega-zeldzaamheid die ik in Nederland ging spotten. Ik slaagde er toen in om één van de beste foto's van het beestje te maken waardoor mijn foto nu op één van de t-shirts van Dutch-Birding prijkt. 

Dus, wie deze hobby wil gaan beoefenen, je bent gewaarschuwd Knipogen.

Het leuke van vogels kijken is dat iedereen dit kan en op elk niveau. Gewoon de vogeltjes in je tuin bekijken of tijdens een wandeling alle vogels die je tegenkomt te noteren of echt op zoek gaan naar zeldzaamheden. Het ene komt meestal van het andere.

Vogels kijken kan trouwens op elk moment en op elke plaats. Eenmaal je de microbe te pakken hebt zal je merken dat je niet meer kan rondlopen of -rijden zonder voortdurend rond te kijken wat er allemaal voorbijvliegt. 

Vogels kijken is dan ook superleuk en hoe meer je het doet, hoe meer vogels je zal leren herkennen en hoe leuker het wordt. Wat mij betreft, gewoon aan beginnen en dan ben ik er zeker van dat ik je wel eens ga tegenkomen in één van de goede vogelgebieden die ons landje rijk is.

23sept.jpg

Een groep vale gieren in Zwartberg een aantal jaar geleden staan ook op mijn lijstje.

23sep.jpg

Pestvogels in Wellen een paar jaar geleden. Gevonden door mijn vriend Pierre. Dat was echt de max.

16:29 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Wat een heerlijk blog is dit toch. Altijd iets leuks nieuws te lezen en allemaal zo goed uitgelegd ook. Ik ben me aan het verdiepen in de 'kunst' van het spotten en dit blog helpt me zeker om een bepaalde basis te leggen, Dank je voor bloggen en de motivatie.

Wim

Gepost door: Massage Amsterdam | maandag, 19 augustus 2013

De commentaren zijn gesloten.