woensdag, 10 juli 2013

Hooitijd.

Na een periode van kl...weer is de zomer zo te zien eindelijk begonnen. En dat werkte op de boeren als een rode lap op een stier. De maaibalken en hooikeerders werden van stal gehaald en iedereen begon met het maaien en hooien van zijn graslandjes. Zo ook in de Grote Beemd waar we met een aantal landbouwers een beheersovereenkomst hebben hierover.

Vroeger werd bijna elke vierkante meter in de beemd gehooid. Dus zou dit wel eens de manier zijn om het oude landschap met hopelijk zijn vroegere bewoners terug te krijgen. 

10juli.jpg

Ondertussen is de werkploeg druk bezig met het plaatsen van omheiningen. Want we gaan een extra begrazingsblok maken in de Grote Beemd. De oppervlakte die kan begraasd worden is dan ongeveer zo groot als in de Broekbeemd. Bedoeling is om de kudde in de Broekbeemd te kunnen controleren en bijvoorbeeld in de winter een aantal dieren naar deze nieuwe weides te brengen. Hoe dat juist gaat gaan zal nog heel wat denk- en discussiewerk nodig hebben.

10juli-3.jpg

De palen staan er al.

10juli-2.jpg

Benieuwd hoe dit stukje beemd er binnen een paar jaar gaat uitzien.

En er zijn momenteel weer leuke dingen te ontdekken in onze natuurgebieden. Tijdens mijn wandelingen in de beemd deze week kon ik bijna elke keer genieten van één van onze meest exotische bewoners van het gebied. De prachtige knalgele wielewaal. Niet enkel liet hij zijn melodieuze roep horen maar ook kon ik hem prachtig bekijken met mijn verrekijker. Momenteel vliegen ze rond met hun kroost en laten ze zich dan ook beter zien. Een tip, zoek een wilde kerselaar en hou die in het oog. Want een rijpe kers lusten ze wel.

wielewaal.jpg

20:30 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.