zondag, 21 december 2014

Schatkamer voor botanisten.

Deze maand stond er in het tijdschrift van Limburgs Landschap een artikel over Graeterbeemd. Een deelgebied van de Grote Beemd. Dat dit een pareltje is op natuurgebied dat wisten we al. Maar na het lezen van het artikel steeg die waardering toch nog een heel stuk. 

Feraris.

Het is één van de weinige gebieden waar vadertje tijd niet echt veel aandacht aan heeft besteed. Als je een luchtfoto zou nemen en die langs de historische kaart van Feraris van 1777 zou leggen dan zie je een heleboel overeenkomsten. De structuur van oude hagen rond weilandjes is mooi bewaard gebleven. Echt indrukwekkend.

333014 03-05.jpg

Triootje van meidoorn

In het gebied komen de drie soorten meidoorn die ons landje rijk is voor. Maar wat heel apart is, is dat de tweestijlige die elders maar sporadisch te vinden is in de Graeterbeemd de bovenhand haalt. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat de toenmalige eigenaars die de hagen hebben aangeplant hun plantmateriaal hebben gekweekt uit de tweestijlige variant. En dan is er natuurlijk nog "onze" koraalmeidoorn. Een soort die buiten op de StPietersberg in Kanne nergens anders te vinden is.

koraalmeidoorn.jpg

Rozentuintje

En dan zijn er de rozen. Niet de exemplaren die je in de bloemenwinkel gaat kopen als je iets goed te maken hebt thuis. Nee, de oorspronkelijke wilde vormen van inlandse rozen. De specialisten vonden een heel scala in Graeterbeemd. Viltroos, hondsroos, beklierde hondsroos, heggenroos en beklierde heggenroos. En ook deze keer zat er weer een toppertje tussen : kraagroos. Vermoedelijk de meest noordelijke vindplaats van deze rozensoort.

kraagroos.jpg

Cultuurnatuur.

Duidelijk een gebied dat onze bescherming dubbel en dik verdiend. Het is trouwens al een half wereldwonder dat alles in deze toestand bewaard gebleven is. Als je weet hoeveel hagen er door de jaren heen al sneuvelden. De huidige toestand stabiliseren en er alles aan doen om de natuurwaarde te behouden is ons doel. Het is trouwens een natuurgebied dat volledig werd gevormd door menselijk ingrijpen. Maaien, hooien en laten begrazen van de graslandjes en aanplanten en onderhouden van de hout- en haagkanten was de basis van een schitterend stukje topnatuur in Wellen. Het zal dus heel belangrijk zijn om een beheer te vinden dat past in dat mooie plaatje. 

Wil je het volledige artikel graag eens lezen. Word dan lid van 't Bokje en  Limburgs Landschap en ontvang hun tijdschrift en onze digitale nieuwsbrief met nog veel meer info over de natuur in Wellen. Alle info op www.limburgs-landschap.be

 

17:02 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.