vrijdag, 23 januari 2015

Plan KAM loopt verder.

2444-640w.jpg

Plan KAM gaat verder.

 
Eén van onze soorten waar we veel tijd en energie in steken is de kamsalamander. Een topsoort die alle aandacht verdient en waar we blij van zijn dat we ze nog hebben in onze gebieden.
Wat begon met een ambitieus reddingsplan is ondertussen uitgegroeid tot een rode draad doorheen onze beheersplannen. Jaarlijks bekijken we samen met Regionaal Landschap en Limburgs Landschap (dit zijn trouwens twee verschillende verenigingen, want heel wat mensen gooien die door elkaar of denken dat het dezelfde mensen zijn) welke acties we gaan uitvoeren op het terrein in kader van deze soort. Onze kam-specialist (jawel, die hebben we ondertussen) Davy heeft telkens een lange lijst klaar en slaagt er in om deze voor een groot deel te realiseren. 
Zo zullen er deze winter weer een aantal poelen geruimd worden. Dit is een werkje dat regelmatig moet gebeuren omdat poelen die niet onderhouden worden gaan dichtgroeien. Om de populatie niet te verstoren moet dit omzichtig gebeuren en goed gepland worden. Alle poelen in één cluster gelijk aanpakken zou rampzalig kunnen zijn. Dus maken we een soort beurtrol op zodat er elk jaar geruimde poelen zijn en poelen die met rust gelaten worden.
En er gaan ook een aantal poelen bijgegraven worden. De gekende gele aanplakbrieven hangen al een tijdje uit en we zijn in blijde verwachting van de nodige vergunningen. Want ook de natuurvereniging moet de regels goed volgen. Als je dus binnenkort een graafmachine tegenkomt in de Grote Beemd dan weet je dat alles in orde is en de kamsalamanders weldra weer wat extra watertjes gaan hebben om te doorzwemmen.

DSC05052.JPG

12:16 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.