woensdag, 28 januari 2015

Winterprik, denk aan onze vogeltjes (en andere beestjes).

c3JjL2h0dHAlM0ElMkYlMkZzZW5kaWNhdGUtYXBwLnMzLmFtYXpvbmF3cy5jb20lMkZ1cGxvYWRzJTI1MkZkZWM5ZGE5ZS1hYzVjLTQ5NjMtOTA0YS04ZDljMjQ3YjA1MDMlMjUyRmFkdWx0am9rZXNfY180NDk1OV8zLUFUVDAwMzMwLmpwZy90aHVtYi82ODB4JTNF.jpeg

Momenteel is de tijd van het vogelkes voederen aangebroken. Waar in vroeger tijden je een zonderling was die in zijn tuin een plaatsje voorzag speciaal ingericht om vogels te voederen is dat momenteel de normaalste zaak van de wereld. En de commercie speelt daar graag op in. In elke winkel waar ze vogelvoederatributen  kunnen aanbieden doen ze dat ook. De meest luxueuze voedertafels en speciaal ontworpen voederhouders liggen te blinken in de winkelrekken. Speciale zaadmengelingen en vetbollen in alle maten en binnenkort misschien ook smaken liggen vlak bij de kassa.
Waar is de tijd dat ik thuis met oud vet dat ik smolt en dan vermengde met kippenvoeder met een draadje er in een zelfgemaakte vetbol maakte. Laagje per laagje laten stollen trouwens. Want anders zit alle zaad onderaan. Of een plastieken doosje vol vet met notenmengeling opgehangen aan een boom voor de spechten. Goedkoop en zeer gewild door de vogelgemeenschap. Of zoals Etienne onlangs zie, de "veer" van het geslachte varken ergens in een boom ophangen. De huidige generatie kent die "veer" volgens mij al niet meer. Ik denk zelfs dat er momenteel kinderen rondlopen die er zelfs niet meer van bewust zijn dat om vlees op je bord te krijgen ze een varken moeten slachten. Toen had iedereen trouwens nog een batterij kippen lopen (nu zitten ze vaak in die batterij) en de huismussen vertikten het dan ook om op je voedertafel te komen en gingen liever eten pikken in het kippenhok. Kortweg, het kan allemaal simpelere en vooral goedkoper. Ik voel trouwens momenteel de drang opkomen om eens een cursus "goedkoop en creatief vogelvoedertoestanden maken" te organiseren.

Maar genoeg gezeverd over die vroegere tijden (ik begin oud te worden geloof ik). Nu wordt er dus massaal gevoederd en onze gevleugelde vrienden maken daar dankbaar gebruik van. Een gunstige evolutie die ik alleen maar kan toejuichen.
Maar wat veel mensen niet beseffen is dat (vooral 's nachts) je ook heel wat ander gedierte van voedsel voorziet. In de tijd van de trailcams (populair instrument dankzij het programma dieren in nesten) kan je dat trouwens perfect registeren. Dus de bewijzen zijn er. Het aantal muizen dat mee komt dineren zou je alvast verbazen. Hun grotere broers de ratten komen 100% zeker ook op jouw restaurant langs. Maar de kans is groot dat je nog een aantal beestjes op bezoek krijgt. Eekhoorns doen dat overdag en worden wegens hun sympathieke uiterlijk en schitterende pluimstaart meestal op heel wat ohs en ahs onthaald. En ook dit juich ik toe want al deze soorten spelen hun rol in het grote kluwen wat de natuur heeft bij elkaar geweven.
Trouwens wie weet wat er nog allemaal op onze voedertafel gaat belanden. Door de opwarming van de aarde zijn er mogelijk heel wat exotische soorten op komst. En ook de uitbreiding van het leefgebied van grote predators lijkt stilaan een feit te worden. Dus wie weet is dat beeld boven dit artikel binnen een aantal jaren wel geen utopie meer. Best dat we dan een cursus "wat doen als je een beer tegenkomt" organiseren voor de bezitters van voedertafels.

20:37 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.