donderdag, 12 februari 2015

We zetten de grote middelen in.

poel langenakker0001.jpg

Grijper.

Ja, wij noemen dat een "grijper" hier in Wellen. En met dat machien werd er de laatste maand heel wat rondgereden in onze gebieden. De reden was dat onze kam-ploeg dankzij steun van Regionaal Landschap en Gemeente Wellen een werkplan had uitgewerkt om u tegen te zeggen. Verschillende poelen werden onder handen genomen om het leefgebied van heel wat waterdiertjes terug te optimaliseren.

Met de kam op kop.

De oorzaak van al dit werk is "onze" superster, de kamsalamander. Want dit beestje verdient alle aandacht want anders zou het wel eens vijf na twaalf kunnen worden voor deze soort. Op Europees vlak staat onze waterdraak op de rode lijst. Dat wil zeggen dat het niet goed gaat met dit beestje. 

kamsalamander0305-2.jpg

Het typische buikpatroon van deze salamander-soort.

En we hebben de luxe dat we deze zeldzame soort in ons dorp nog kunnen vinden. Maar ze behouden of hopelijk laten uitbreiden vraagt heel wat werk. Eén van die zaken is het leefgebied beschermen en optimaal inrichten. En daar hoort het onderhouden van de poelen bij. Want een poel die je niet onderhoudt verland. Dat wil zeggen dat hij volgroeit met grassen en zelfs struiken en bomen. Dus regelmatig ruimen is de boodschap. En dat is dus wat er met een hoop poelen onlangs gebeurd is.

Kapstok.

En hoewel we dit allemaal doen in functie van de kamsalamander profiteren een massa soorten mee. In natuurbeheertermen noemen ze dat een kapstok-systeem. Eén doelsoort bepaalt het beheer, maar daardoor zijn er tientallen, soms zelfs honderden soorten die ook geholpen worden. Allereerst de andere bewoners van de poelen. Niet enkel andere amfibieën maar ook een heleboel waterdiertjes. Denk maar aan de watertorren, libellen en noem maar op. Alle plantensoorten in de poelen krijgen ook extra kansen. Maar ook rond de poelen kruipen, lopen of vliegen heel wat soorten rond die een steentje meepikken. Denk maar even aan de voorbijflitsende ijsvogel of andere vogelsoorten die graag hun nestje bouwen in de hagen die we in de buurt van de poelen aanplanten. 

Kortom, deze aktes zijn een zegen voor de natuur. Als meneer kam content is dan zijn ook zijn buren blij. Een realisatie waar we in Wellen terecht heel fier mogen op zijn.

20:27 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.