vrijdag, 10 april 2015

Tel ze dit weekend.

Het komende weekend gaat heel Vlaanderen zijn mussen tellen. Wil je meedoen ? Dan vind je alle info op de website van de mussenwerkgroep (ja, die bestaat) http://www.mussenwerkgroep.be/

Huismus2.jpg

Deze kereltjes moeten we tellen.

Hoe zit het ?

Ja, hoe zit het met onze mussen. Wel, niet goed. Het mussenbestand is dramatisch achteruit gegaan. Deze algemene vogel dreigt stilaan op de rode lijst te raken. 

Hoe dit zo ver is kunnen komen is een verhaal met veel veronderstellingen. Zeker is dat ze steeds minder voorkomen. Mogelijke oorzaken die vaak opduiken zijn gebrek aan nestgelegenheid omdat we onze huizen steeds "beter" gaan bouwen en er geen of weinig gaatjes te vinden zijn waar deze mensenvolgers hun nestje in kunnen bouwen. En als ze dat vinden dan wordt dat vaak dadelijk door de menselijke bewoner vakkundig dicht gemaakt. Hun voedselaanbod in de winter is te beperkt. De landbouw werkt te "clean" en geoogste akkers liggen er vaak enkele dagen na het binnenhalen van de gewassen terug mooi bewerkt bij. Terwijl vroeger akkers dikwijls de ganse winter braak bleven liggen met heel veel "gemorste" zaden er op. En ook verdwijnen kleine landschap elementen in het akkergebied in snel tempo. Mensen met kippen of tuintjes worden ook schaarser. Daar vonden mussen steevast voedsel en het is trouwens bij deze locaties dat je momenteel vaak nog groepjes huismussen kan aantreffen.

Help ze.

Dus is mijn oproep niet alleen, tel ze. Maar ook help ze, onze stilaan verdwijnende huismussen. Hang een mussennest op of laat de koppeltjes gerust als ze een nestholte ontdekken aan je woning. En hou een deel kippen en voeder ze iets royaler zodat de mussen een graantje kunnen meepikken. En kies voor een natuurlijke tuin met hier en daar een "vuiler" hoekje (dat je op termijn zal verbazen met zijn schoonheid en natuurwaarde) waar ze op zoek kunnen naar insecten voor hun jongen. 

05:40 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.