dinsdag, 06 oktober 2015

Ooit gaan we weten dat je geld niet kan eten.

"Vandaag presenteert de Europese Commissie de resultaten van de tussentijdse evaluatie van de Europese biodiversiteitsstrategie voor 2020. Sinds 2011 is er geen enkele vooruitgang gemaakt in het stoppen van de achteruitgang van de natuur in Europa. De ecosystemen en de soorten van bij ons blijven dus teruglopen. De belangrijkste oorzaken zijn stadsuitbreiding, infrastructuur, intensieve landbouw, bosbouw, visserij en een onvoldoende toepassing van de beschermingsmaatregelen uit de vogel en habitatrichtlijn." Met deze zin begint een artikel op de website van Natuurpunt over dit topic. Het ziet er dus niet goed uit, maar dat is geen nieuws.

three+monkeys+money+intrinsic+value.jpg

Terwijl er bij de bevolking een bewustzijn groeit over het belang van natuur in onze samenleving blijven de beleidsmakers blind en doof voor alle signalen die de natuur zelf geeft aan ons.

Dat een lobby die enkel geldgewin als doel heeft de touwtjes in handen probeert te houden en blijkbaar ook nog houdt is wel duidelijk. Overal moet natuur wijken voor activiteiten die economisch zogezegd belangrijk zijn. Jobs boven natuur, industrie boven natuur, mobiliteit boven natuur en zo kan ik nog wel even verder gaan. Argumenten die telkens weer opduiken in dossiers en dat een deel van de mensen doet knikken en zo het onbestaande gelijk van het beleid kracht bij zet. "Goe bezig" is dan de juiste en mega-sarcastiche uitspraak.

We zijn op die manier goed bezig om alles naar de kl… te helpen. Wereldwijd slinkt de natuur in een supertempo (ook in ons eigen kleine België) dankzij de macht van het geld. En als we dit niet stoppen dan komt er ooit een moment waarop we enkel blijven zitten met dat geld. En dan komt die grote waarheid waar de mensheid gaat beseffen dat ze enkel met dat geld niets kunnen aanvangen. Maar dan vrees ik dat het te laat gaat zijn.

Daarom moeten we met zijn allen onze beleidsmakers duidelijk maken dat wij dit niet pikken. De stem van de groep die wel beseft dat we zonder natuur geen toekomst hebben moet krachtiger en luider klinken. Deze groep zal zo steeds groter worden en trekt deze scheve situatie zich nog wel recht. Zo lossen we het grote natuur-probleem vanzelf op. Iets waar de natuur trouwens heel sterk in is. 

19:03 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.