zaterdag, 17 oktober 2015

Vogel op een stokje.

Vandaag staan de winnaars van de prestigieuze fotowedstrijd Wildlife Photographer of the Year in de krant. Het winnende beeld is eentje met een boodschap. Twee soorten vos die door de opwarming van de aarde plots concurenten worden. Pakkend en mooi tegelijk.

01WildlifePhotographer2015.ngsversion.1444917607358.adapt.1900.1.jpg

Maar er is één foto waar ik toch even wat meer tijd aan wil besteden. Eén van de winnaars nam een zwartwit beeld van een voorstelling in een circus ergens in China (denk ik) met wilde tijgers en leeuwen. 

09WildlifePhotographer2015.ngsversion.1444917603372.adapt.1900.1.jpg

Als je de uitleg over de foto even bekijkt kom je al snel te weten dat alle dieren op deze foto van hun tanden en klauwen werden ontdaan. En dit ter entertainment van de mensheid die het blijkbaar niet kan laten om wilde dieren van hun vrijheid te beroven. In dit geval voor de show en zo goed als zeker ook voor de centen.

Maar niet enkel circussen of pretparken blijven overal ter wereld wilde dieren opvoeren in shows. Maar ook dichter bij huis kom je deze praktijken tegen. Eén van deze excessen zijn roofvogelshows. Tot mijn ergernis lees ik bijna wekelijks dat er op één of ander evenement als attractie roofvogels worden tentoon gesteld.

Dit is even verfoeilijk als het beeld op de winnende foto hierboven. Want als je ooit een roofvogel in het wild hebt zien jagen of gewoon al maar vliegen, dan weet je dat wat die sukkelaars in gevangenschap mogen doen echt maar een zielige vertoning is. Na de show mogen ze de rest van de dag doorbrengen in te kleine kooien (ook al voldoen ze aan de wettelijke normen) of op een stok met een ketting aan hun poot. Schande is het.

Daarom roep ik bij deze iedereen op om evenementen waar men dit als publiekstrekker wil opvoeren niet te bezoeken. Of als je dat toch doet de eigenaars van de vogels (trouwens vaak gewone particulieren die hier voor geen enkele vergunning of wat dan ook moeten voorleggen) aan te spreken en hen te laten weten dat je dit totaal ongepast vindt.

Roofvogels en wilde dieren horen daar niet thuis, die moeten alle vrijheid hebben in de natuur.

Roofvogeldemonstratie-I.jpg

 

11:36 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.