dinsdag, 15 december 2015

En nu actie !!!

Wat weinigen gedacht hadden is dan toch gebeurd. In Parijs wordt er voor het eerst een akkoord ondertekend door (bijna) alle landen om zich te engageren om de opwarming van onze aardkloot te stoppen. Een historische stap, want dit is duidelijk een teken dat iedereen het begrepen heeft. Er moet dringend iets veranderen of de volgende generaties gaan heel grote problemen moeten trotseren.

cop21-muslims-climate-change-paris.jpg

Natuurlijk zijn we er nog lang niet. Heel wat multinationals blijven streven naar meer geld en macht zonder rekening te houden met het milieu, heel wat politici gaan zich hierdoor laten beïnvloeden en heel want mensen zullen niet dadelijk hun zo begeerde "welvaart" laten schieten. Want daar zit de oplossing voor het probleem. Als iedereen doorheeft dat die "welvaart" eigenlijk onze ondergang is dan zijn we op de goede weg. Consumeren, hebzucht, competitie zijn onze grootste vijanden. Het zal anders moeten, heel anders. En het feit dat de wereldleiders een akkoord hebben is een heel klein sprankeltje hoop dat de groep die dit beseft stilaan de touwtjes in handen krijgt.

Kunnen we er zelf iets aan doen ? We zullen er zelf iets aan moeten doen. Als we nu genoegzaam aan de kant gaan staan om te kijken hoe die wereldleiders het nu gaan oplossen dan gaan we terug naar af. Iedereen moet de druk hoog houden. Door te blijven roepen dat het anders moet. Door politici die het doel uit het oog verliezen en milieu niet op hun programma zetten links te laten liggen. Door bedrijven die geen rekening houden met de opwarming van de aarde en enkel geldgewin voor ogen hebben te negeren. 

Maar vooral zullen we zelf het voorbeeld moeten geven. Aan onze kinderen en medemensen die het nog niet helemaal doorhebben. Kiezen voor duurzame oplossingen en manier van leven. Moeilijk ? Neen, maar wel anders denken. Minder energie verbruiken, de juiste energie gebruiken (bekijk eens of de firma die jouw elektriciteit levert wel kiest voor hernieuwbare energie), durven kiezen voor een manier van leven die een lage voetafdruk nalaat.

Een paar keer per week geen vlees (of helemaal geen vlees meer), de auto meer laten staan, de TV eens een avond uitzetten, geen onnodig licht laten branden, toestellen uitschakelen,… Allemaal niets nieuws, maar nu moeten we het ook effectief doen. 

En samen slagen we er misschien in om die doelstelling die ze in Parijs met veel gejuich hebben goedgekeurd te behalen. Wij kunnen het niet alleen, de wereldleiders kunnen het niet alleen. Maar allemaal samen moet het misschien toch lukken. En dan krijgt Jan misschien uiteindelijk toch een beetje gelijk...

Hope-2-570x379.jpg

 

 

20:03 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.