woensdag, 30 december 2015

Een goed uiteinde en een natuurlijk begin.

Wij willen al onze leden, sympathisanten en lezers van onze blog een boeiend, gezond, heerlijk, natuurvol, actief, gelukkig, zalig en superleuk 2016 toewensen. 

schotse-hooglander-in-de-sneeuw1-500x325.jpg

Op dit moment geen sneeuw, maar wie weet...

Wij sluiten het jaar alvast af met een positieve noot. De voorbije dagen konden we bijna 2 hectare natuur in Wellen extra veilig stellen. De percelen die we aankochten liggen mooi tegen andere stukken die we al in eigendom of beheer hebben. Een opsteker van formaat.

Gronden kopen blijft de zekerste manier om natuurgebied veilig te stellen. Daarom blijven we op zoek naar eigenaars die hun percelen aan ons willen verkopen. Eenmaal in eigendom bekijken we met de experts welk beheer we hier best gaan toepassen. Bebossen, hooiland, ruigte, begrazen ? Een keuze die soms nadien nog aangepast wordt. Wat wel opvalt is hoe snel de "vroegere" natuur weer opduikt. Percelen die wij kopen als ruigtes met brandnetels of distels (waar trouwens ook niet echt iets mis mee is) en die volgens ons potentieel hebben om zeldzame planten terug te brengen van schrale hooilandjes of dottergrasland bewijzen na een paar jaar beheren dat die zaadbank er vaak nog is. Steeds weer een spannend proces dat wij met veel hoop volgen.

Het jaarlijks monitoren van deze percelen door er regelmatig foto's van te nemen levert boeiende beeldmateriaal op. Zo kunnen we de evolutie nauwkeurig bijhouden in onze (ondertussen uitgebreide) databank. Niet voor niets dat we nog op zoek zijn naar vrijwilligers die een deel van onze Herkvallei fotografisch willen opvolgen.

grote beemd graeterbeemd F369 2015 12 27.JPG

Eén van de aangekochte percelen waar pas de populieren werden gekapt.

22:03 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.