dinsdag, 12 januari 2016

Vrees de marters.

Bij het lezen van een artikel vorige week in het Belang van Limburg werd de steenmarter in echte Bart-De-Wever-stijl afgespiegeld als een enorme plaag waar elke Vlaming nachten moet van wakker liggen. "Steenmarterplaag die Vlaanderen teistert…" of "niets is veilig voor de meute steenmarters". Elke leek krijgt met deze manier van berichtgeving een beeld in zijn hersens geprent van stromen huppelende steenmarters die in drommen richting hun zolder of motorkap lopen. "Daar moeten we iets aan doen". Een groep van minder natuurlievende mensen (die echter zelf het tegendeel beweren) halen alvast de zakken vergif en de met vervaarlijke scherpe tanden voorziene klemmen van zolder die daar lagen omdat ze gelukkig verboden waren. "Deze plaag moet met alle middelen aangepakt worden" is hun boodschap. En de onwetende bevolking knikt instemmend mee. Jammer, heel jammer.

Martes_foina_1_Bohuš_Číčel.jpg

Opmars.

De steenmarter is inderdaad op dit moment een algemeen voorkomende soort in Vlaanderen. In gans Europa eigenlijk. De reden hiervoor is dat de vervolging van vroeger eindelijk gestopt is. Nog niet zo heel lang geleden werd elke steenmarter die zijn snoetje ergens durfde laten zien met alle mogelijke middelen bestreden. Want in die tijd leefde de overtuiging nog dat elk dier dat vlees op zijn menu had staan (de term roofdier en roofvogel klinkt dan ook niet echt positief) moest uitgeroeid worden. En ik moet zeggen dat dit aardig lukte. Want in die tijd was het waarnemen van een roofvogel of roofdier niet makkelijk, het waren grote zeldzaamheden. Een bijkomende factor was het ongelimiteerd gebruik van zware pesticides in de landbouw. DDT was schering en inslag en de prooien van deze dieren waren dan ook vergifcontainers die het vergif in de voedselpyramide opstapelden. 

Toen dit stopte herstelde de populatie zich vrij snel en ondertussen zit alles weer op een aanvaardbaar niveau. En dan komt het probleem van de dichte bebouwing en inname van het grondgebied door de mens weer naar boven. Automatisch komt een aantal van de territoria van steenmarter te liggen in de buurt van of zelfs in huizen waar mensen wonen. En dan komen er problemen.

Overlast.

Is een steenmarter op je zolder leuk ? En eentje onder je motorkap grappig ? Neen, zeker niet. die beestjes kunnen heel wat schade aanrichten. "Dus verdelgen die rotzooi". Daar zit dus het grote misverstand. Want steenmarters zijn beestjes die als koppeltje een groot territorium bezetten. Haal je ze weg dan komen er nieuwe in de plaats. Of nog erger, je haalt een dominant koppel weg en die worden vervangen door minder dominante koppels die niet sterk genoeg zijn om het grote gebied van het vorige koppel te verdedigen. Met als resultaat dat je twee kleinere territoria krijgt en het probleem dus verdubbeld.

Jonge steenmarter.jpg

Oplossingen

Moeten we die beestjes dan maar laten doen ? Neen, zeker niet. Als je geen steenmarters op je zolder wil zal je er voor moeten zorgen dat ze er niet in geraken. Geen simpele klus want het kleinste gaatje is genoeg voor deze soepele klimmers. Wil je geen kippen kwijtraken aan deze rovers dan zal je je kippenhok marterproof (en gelijk ook vosproof) moeten maken. Wil je geen steenmarter onder je motorkap dan zal je ook hier de nodige voorzieningen moeten voor nemen. Zelf liet ik door mijn garagist een geluidssysteem plaatsen dat de marters zou verjagen. Mijn auto staat dag en nacht buiten en ook ik heb al last gehad van knagende steenmarters. Maar tot op heden had ik geen enkel probleem meer.

Conclusie van dit verhaal. Wij zullen ons moeten aanpassen aan de steenmarters. Want zij zien niet echt een probleem dat wij in hun gebied wonen en leven. We moeten eindelijk eens begrijpen dat wij de natuur niet kunnen regelen of sturen en dat we dankbaar moeten zijn dat wij met hen samen mogen leven. En misschien moeten we eindelijk eens stoppen met het weinige wat er ons nog rest aan natuur blijven te versnipperen. Als ze een mooi natuurgebiedje hebben met genoeg voedsel en schuilplaatsen laten ze onze zolders vanzelf links liggen.

 

08:32 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.