donderdag, 21 januari 2016

Red de hamster.

Heel veel natuurnieuws de laatste weken in de krant. Ik kon kiezen tussen een bosbarometer die blijkbaar ondersteboven hangt, de soap Essers die haar zoveelste week ingaat of het ridicule besluit van de minister om een aantal vogelsoorten vogelvrij te verklaren (wie had ooit gedacht dat die twee woorden achter elkaar zouden geschreven worden). Maar ik blijf bij het voor mij opmerkelijkste feit van de voorbije weken : er wordt geld vrij gemaakt om de hamster te redden.

hamster.jpg

Nog zes.

De hamster was ooit een veel voorkomende soort in Haspengouw. Wat zeg ik, het was ooit voor de landbouwers een plaag. Ooit, in lang vervlogen tijden, kreeg je een premie als je een hamster kon naar de eeuwige jachtvelden helpen. Iets wat dan ook massaal gebeurde en samen met de evolutie van de landbouw van kleinschalig naar immense akkers luidde de ondergang van deze beestjes in.

Ondertussen kan je ze vinden (eigenlijk hun holletjes in de grond) in nog een paar kleine gebiedjes waar een paar landbouwers met subsidies hun akkers hamstervriendelijk maken. Maar voorlopig zonder veel succes. Ondanks jaren van opvolging en inkleding van die akkergebiedjes en het uitzetten van nieuwe beesten slinkt de populatie als de sneeuw van het voorbije weekend. Een verloren zaak of is er toch hoop ?

hamster_burchtenzoeken.jpg

Vrijwilligers op zoek naar de laatste hamsters.

Bijlsma-gevaar.

Het feit dat er aandacht is voor deze soort kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen. Maar toch heb ik een paar grote bedenkingen. Allereerst is er de landbouw. Deze hardwerkende sector heeft het zeer moeilijk om te overleven en zoekt naar extra centen om de rekeningen betaald te krijgen. Europa wisselt dan ook nog eens om de haverklap het geweer van schouder omdat ze volgens mij ook niet meer goed weten van welk hout ze pijlen moet maken. Met als gevolg dat maatregelen (al dan niet gebonden aan natuurbehoud) om de zoveel jaar verschijnen, verdwijnen of drastisch worden aangepast. Zo herinner ik mij de regel van de braaklegging. Elke landbouwer moest een deel van zijn gronden braak laten liggen en kreeg daar centen voor. Een zegen voor heel wat akkersoorten die hier voedsel, broedgelegenheid en beschutting vonden. Maar van het ene jaar op het andere verdween deze regeling en zo ook de braakliggende percelen. Weg voedsel, weg beschutting, weg akkersoorten. Hopelijk maken we met de maatregelen voor de hamster niet hetzelfde verhaal mee. 

En dan heb je het wat ik noem "Bijlsma-effect". In zijn boek "Mijn roofvogels" wijdt deze onderzoeker eerste klasse een hoofdstuk aan een project op de Hoge Veluwe over het uitzetten van korhoenders. Met veel tromgeroffel en persaandacht werden er in de jaren 90 een aantal van deze prachtige hoenders uitgezet in de natuur. Maar een paar maanden later bleken ze allemaal verdwenen. Geconsumeerd door de haviken die in het gebied broedden. Zij zagen deze makkelijke prooien graag komen en kozen, zoals steeds, voor de makkelijkse manier om aan eten te raken. Dus stond er die weken korhoenders op het menu. De ideale prooi qua grootte en gewicht die al jaren ontbrak in hun jachtgebied. En de mens was zo goed om die even te voorzien. De eerste reactie van de initiatiefnemers was dat die verdomde haviken allemaal moesten afgemaakt worden om "hun" korhoenders te redden. Neen, ze hadden beter moeten nadenken voor ze een ondoordachte actie hadden op poten gezet.

Voordeel van de twijfel.

Hopelijk verdwijnen mijn bedenkingen binnen een paar jaar in de voetnoten van een artikel waar de opmars van de hamster wordt beschreven als een succesverhaal zonder weerga. Maar toch...

Een soort kan pas overleven in een gebied als dit voor die soort geschikt is. Dus eerst het gebied inrichten of zichzelf laten ontplooien voor je de soort terug introduceert. Pas op voor de ecologische val, een klein gebied met veel soorten is als een cafe in de woestijn, dat trekt veel volk aan. Als ik dus raad zou mogen geven aan onze beleidsmakers (moesten die al luisteren of onze blog lezen, stel je voor) dan is het zie het groots, op lange duur en zorg dat alles klaar is. En wie weet duiken die hamsters dan wel vanzelf weer op. 

Ik wens alle hamsters die in de toekomst onze regionen gaan bevolken dan ook alle sterkte en succes.

Luchtfotos-zand-en-water-015.jpg

08:45 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.