woensdag, 27 januari 2016

Vogelvrij.

Een onrustwekkend bericht op facebook en in de kranten deze week. Onze minister van leefmilieu (hoewel sommigen hier het woord "tegen" al durven tussen schuiven) neemt nog maar eens een dwaze beslissing en verklaart de oorlog aan een aantal vogelsoorten. Dat ze hiervoor weinig of geen overleg zou gepleegd hebben met mensen die kennis van zaken bezitten wordt door heel wat experts geopperd. En ik wil dat graag geloven. Want dit slaat echt nergens op.

Slecht imago.

Twee soorten verkregen hun nominatie als "outlaw" dankzij een slechte reputatie. Als ik met 100 mensen over de vlaamse gaai (er is een strekking die dat vlaams zou willen laten vallen) en ekster praat dan zijn er toch 90 die niet zo heel veel lovende woorden gebruiken. Deze slechteriken laten al de kleine, lieve vogeltjes die in hun tuin thuishoren verdwijnen en dit dankzij een sluw en goed uitgekiend plan waarmee ze elke mogelijke nestplaats systematisch ontdekken. Zulke slechte vogels horen niet thuis in onze ideale wereld.

gaai0001-3.jpg

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat op de menukaart van gaaien en eksters slecht een klein percentage  jonge vogels en eieren staat. En dan nog enkel tijdens het broedseizoen omdat ze dan hun jongen zo voedselrijk mogelijke prooien willen geven en natuurlijk omdat dit het enige moment is dat andere soorten met jongen zitten. Dat deze soorten de ganse dag strooptochten organiseren en alles wat ze voor hun snavel krijgen meedogenloos afmaken en binnen spelen is dus een totaal onwaar verhaal. Maar menige gesprekspartner waar ik dit tegen vertel bekijkt mij met een blik die duidelijk zegt dat ik maar wat onzin uit mijn nek sla. En blijkbaar hoort onze minister bij die groep van "ik-weet-het-wel-beter-dan-die-wereldvreemde-wetenschappers".

Dat deze soorten dan ook nog eens hun leefgebied om praktische redenen verplaatsen naar "onze" woongebieden creëert nog eens de indruk dat er heel veel van die beesten rondvliegen. Maar dat er in de natuurgebieden of landbouwgebieden geen of heel weinig gaaien en eksters zitten wordt even vergeten.

Spreeuwen-shit.

spreeuw2.jpg

Nog erger is dat de minister, denkelijk onder druk van de landbouw-lobby, ook nog eens de spreeuw bij dat lijstje dropt. Ik zie in mijn hoofd terug de gruwelijke beelden van duizenden dode spreeuwen die met dynamiet naar de spreeuwenhemel werden geblazen. Maar wees gerust, dat beeld gaan we niet meer meemaken. Gewoonweg omdat die duizenden spreeuwen er niet meer zijn. Onze glanzende kwetteraar maakt barre tijden mee en de aantallen gaan dramatisch achteruit. Sovon, die toch al heeft bewezen dat ze met gegevens van vogelkijkers goed trends kunnen voorspellen, hebben op hun website volgende grafiek bij de spreeuw staan. Dat gaat dus duidelijk bergaf.

soorttrend.asp.png

Maar ook hier weer is het gedrag van spreeuwen de oorzaak van hun nominatie door de minister. Deze beestjes hebben namelijk de gewoonte om in de winter elkaars gezelschap op te zoeken. En dan ook de nacht gezellig met zijn allen door te brengen op zogenaamde slaapplaatsen. Voor vogelkijkers schitterende beelden van sierlijk bewegende zwermen die magische figuren tekenen tegen een hemel met de gloed van de ondergaande zon. Maar een ander deel van de kijkers zien dit als een grote last met veel lawaai en vooral veel shit. Deze beestjes laten wel eens iets vallen en met veel samen kan dat soms veel zijn dat ze laten vallen. En zeg nu zelf, het is als rondvliegende spreeuw een helse taak om je poepje in onze dicht bebouwde mensenwereld te laten vallen op een plekje waar je niemand mee stoort. Je zal altijd wel een dak, auto, tuintje, fruitboompje en noem maar op raken.

Plaag.

Maar voor velen zijn deze soorten een plaag. En de minister heeft geteld dat dit meer kiezers zijn dan diegene die deze soorten in hun hart hebben gesloten. Dus stond haar besluit dan ook vast. Opruimen die boel.

Maar wanneer is een soort een plaag ? In dit geval denk ik dat ze aan drie criteria moeten voldoen. Ze moeten in grote groepen voorkomen, ze moeten onze leefomgeving vervuilen en ze moeten andere soorten schade toebrengen. Volgens mij komt het voor de minister en nog wat mensen op deze definitie neer. 

Ik toon nu drie beelden en laat deze voor zichzelf spreken. Of zoals de politiekers zouden zeggen : "geen commentaar".

113843558.jpg

media_xll_6353871.jpg

Human-destroying-this-planet-658x516.jpg

22:32 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.