woensdag, 03 februari 2016

Weer een primeur.

Nadat hij ons eerst met de neus op de naakte feiten had geduwd, "Wellen staat bijna helemaal onderaan bij de soortenlijsten van insecten (shame on you)", kwam er een paar dagen later een iets meer euforische mail van Luc Crevecoeur. Hij had er persoonlijk voor gezorgd dat er één soort ongewervelden extra op de lijst stond. En niet zomaar de eerste de beste. Het bleek de eerste waarneming van deze soort voor Limburg. Dadelijk een primeur !

Astenus immaculatus.

Jawel, zo zeldzaam dat er zelfs geen nederlandse naam voor bestaat. Voor wie op basis van de naam het nog niet door had (99,99% van de lezers veronderstel ik), het gaat over een soort kortschildkever. Dat is een kever die je kan herkennen aan zijn korte vleugelschilden (die insecten-mannen maken er niet zoveel poespas over als ze beestjes een naam moeten geven). Ze kunnen vliegen en hun vleugels zitten vakkundig opgevouwen onder die korte schildjes. Dan stel ik mij voor dat al die kevertjes 's avonds samen komen en net zoals parachutisten hun parachute heel gecontroleerd opplooien zij dat doen met hun vleugeltjes. Hopelijk zit er geen Els Van Doren - exemplaar tussen (remember de parachutemoord).

D111411.JPG

Een beeld van de primeur van dienst.

Veel vind je trouwens niet over deze kereltjes. Op waarnemingen 1 foto en twee waarnemingen, eentje in 2012 in Oudenaarde in het t'Enamebos en eentje in 2015 in Elverdinge (dat ligt blijkbaar ergens in West-Vlaanderen) in de Galgenbossen.

Bij de beschrijving een groot leeg scherm en op wikipedia van hetzelfde. Van de familie van die kortschildbeestjes vond ik wel wat info. Trouwens een hele lijst familieleden, voor hun reünie zoeken ze best een ruime feestzaal. En hun buffet is best ook redelijk uitgebreid. Volgens het www eten ze insecten, denkelijk exemplaren die kleiner zijn dan hen, waar ze een gaatje in maken en die ze daarna leeg zuigen (beelden die in elke horrorfilm niet zouden mistaan). Maar sommige leden verkiezen een vegetarisch menu met planten en schimmels. Een beetje onrustwekkend was de melding dat het felle jagers zijn en dat de grotere exemplaren makkelijk de huid van een mens kunnen doorboren. Voor dat je nu dadelijk je huis ontvlucht en jullie kinderen met strenge toon de toegang tot de Grote Beemd verbied even ontspannen. Want iets verder lees ik dat ze volledig ongevaarlijk zijn. Een beetje een tegengestelde mededeling, maar ik onthou dan toch maar het woord ongevaarlijk.

Zoektocht.

Waarom werd dit beestje niet eerder ontdekt in onze gebieden ? Een mogelijke verklaring is volgens mij dat er niet naar gezocht is. Het aantal natuurliefhebbers dat wild enthousiast worden van deze kleine en onopvallende wezentjes zijn even zeldzaam als de beestjes zelf. Hoewel, zijn ze wel zo zeldzaam ? Misschien moeten we beter en meer op zoek gaan naar insecten en andere ongewervelden. Want een groot aantal (en het zijn er veel meer dan vogeltjes of zoogdieren) kan onze zintuigen best wel prikkelen. Felle kleuren, bizarre en boeiende vormen en opmerkelijk gedrag mag je daar zeker bij verwachten. Misschien een leuke activiteit om samen eens te doen. En dan is Luc ook content want dan wordt de Wellense lijst met ongewervelden dadelijk een stuk langer.

tor2.jpg

Eentje om jullie te motiveren.

20:18 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.