woensdag, 17 februari 2016

Tellen moet.

Monitoring, een duur woord voor beestjes en plantjes tellen. En het is belangrijk welk plantje of beestje je telt. Want onze overheid vindt dat sommige plantjes en beestjes belangrijker zijn dan andere plantjes en beestjes. Voor hen is natuur niet altijd natuur. Neen, ze willen resultaten zien. En dit moet aangetoond worden met harde bewijzen. Wie centjes wil krijgen om die natuur te redden moet dat doen voor de "goede" soorten. Dat is de regels die de overheid ons oplegt. Een beetje jammer vind ik dat.

Rood.

Belangrijk is dat je soorten in je gebied krijgt die op hun lijst staan. Vaak zijn dat rode lijst soorten. Een lijst die elk jaar  een hitparade maakt van wie er achteruit gaat en wie er vooruit gaat. Misschien dat ze Ad Visser (wie deze naam kent zal alvast in mijn leeftijdscategorie vertoeven) om raad kunnen vragen. Die heeft wel wat ervaring met stijgers en dalers. Europees beschermd is ook top. Dan tel je ook mee. Nu is het natuurlijk vanzelfsprekend dat deze soorten van het beruchte lijstje ook bijna uitsluitend in natuurgebieden voorkomen. De omstandigheden buiten de grenzen van deze veilige havens zijn vaak veel minder optimaal om er een rode soort tegen te komen. Alvast een goede zet van de overheid om niet te vaak gebieden tegen te komen waar ze dan plots problemen krijgen met hun zelf uitgedokterde systeem. Ze zorgen dan ook dat de vrijwilligers hun handen vol hebben met soorten te zoeken in hun gebieden. Stel je voor dat er plots heel veel "goede" soorten opduiken daarbuiten. Je mag er niet aan denken.

JM_20101001_120950_1.jpg

Zeggekorfslak staat op de juiste lijst.

Op de kist.

Hun systeem zorgt er ook voor dat er veel rapporten moeten geschreven worden. Massaal sneuvelen er bossen en bomen om voor voldoende papier te zorgen dat vol moet geprint worden met wat, hoe, waar en wanneer we iets gaan doen om die of deze soort te redden van de ondergang. Een bijverschijnsel van hun regeltjes waar een normaal denkende mens toch even de wenkbrauwen van fronst. En die papieren belanden op één of ander bureau op een of ander ministerie en niemand die ooit kan bewijzen of die teksten en goede voornemens wel worden gelezen en geanalyseerd. Volgens welingelichte bronnen zal dat ooit wel eens gebeuren en komt er een ministerieel besluit van. En ik ben er zeker van dat dit besluit heel gedetailleerd en minuscuul wordt overwogen want het duurt jaren voor dat dit een feit is. En geen "goede" soorten dan geen of minder centen. Een strenge maar volgens de overheid rechtvaardige regel. En om er voor te zorgen dat ze niet dadelijk zonder te lezen verslagen vallen mag iedereen die denkt te kunnen bijdragen ook zijn zegje doen en zo meedingen naar al die centjes. Maar dan wel volgens de vooraf opgestelde regels. Tijdrovend zal dat zeker zijn en een jaartje meer daar kijken we toch niet op. Die soorten wachten geduldig op hun rode lijst tot dat ze aan de beurt zijn.

vos0506-2.jpg

Deze staat duidelijk niet op de lijst.

Vermoeden.

Nu hoor ik sommigen van jullie mompelen dat deze manier van werken niet echt bevorderlijk is om de natuur in ons landje te laten floreren. Maar het zal toch niet zo zijn dat al deze regeltjes, lijstjes en procedures zijn gemaakt om centjes te besparen of langer in hun schatkist te houden. De lange wachttijden voor er een erkenning is en de elk jaar slinkende subsidies die richting natuurbehoud en beheer gaan zouden inderdaad dat vermoeden kunnen versterken. Maar jullie geloven toch niet dat onze overheid dit met opzet zou doen, wetende dat ze achteraan van het achtergebleven peloton bengelen van de landen waar de natuur met rasse schreden achteruit gaat. En natuurlijk heb je een negatieve bosbarometer, dossiers die gaan over bedrijfjes met vrachtwagens en zonder bomen en vandaag nog de hallucinerende cijfers van afgeschoten vossen in Vlaanderen. Dan zou je toch denken...? Neen, dat zal toch niet het geval zijn.

Gelukkig dat de natuur niet denkt in lijstjes, procedure, centjes of andere rotzooi en gewoon verder doet waar ze goed in is… overleven ondanks de inmenging van geleerde mensen achter bureaukes. En de vrijwilligers zij tellen noodgedwongen verder.

 

 

22:10 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.