woensdag, 24 februari 2016

Van oud naar nieuw.

We kunnen er niet rond. Het topic van de voorbije dagen. Onze regering geeft groen licht aan een transportbedrijf om uit te breiden ten koste van een hoop bomen. Het argument waarmee ze iedereen doodslaan zijn maar liefst 400 jobs en een pak extra en volgens hen waardevollere natuur. Ik ga hier geen pleidooi houden tegen deze (volgens mij trouwens ook totaal onbegrijpelijke) beslissing. Dat laat ik over aan mensen die het dossier veel beter kennen. En zoals het er uit ziet zal de wetgevende macht de knoop moeten doorhakken. Neen, ik wil wat dieper ingaan op het compenseren van verloren natuur door nieuwe natuur.

12771903_10153499871657635_3693170910808491034_o.jpg

Deze vond ik wel goed gevonden.

Plant een boom.

Het blijft mij verbazen dat er binnen onze samenleving nog steeds heel wat mensen rondlopen die geloven dat ze de macht hebben om zomaar natuur bij te creëren. Als het ware de power van een echte superheld. Na superman en spiderman is er plots ook maaknatuurman. Maaknatuurman kan vanuit het niets of sterker nog vanuit sterk vermeste of vervuilde gronden gewapend met enkel een schup en een kruiwagen vol plantgoed van 1m50 hoog een bos laten verrijzen met een volledig en waardevol ecologisch evenwicht met alle daartoe behorende soorten. In een wip staan we wat natuur betreft dankzij maaknatuurman positief op de schaal van waardevolle bossen. 

Maar elke normaal denkende en nuchtere burger weet dat superman niet echt kan vliegen maar dat hij op een tafeltje ligt voor een blauw scherm en een ventilator om zijn modieuze cape te laten flapperen. En dat spiderman niet echt met spinrag rondstrooit. Ook ironman blijkt niet echt te bestaan. Voor iedereen die nog twijfelde. Al deze superhelden zijn pure fictie. En jammer genoeg is maaknatuurman één van deze superhelden op de lijst van uit iemands creatieve inbeelding bedachte helden. 

Boompje groot...

Een ecologisch waardevol bos maakt zichzelf. Het aanplanten van boompjes kan de weg naar een volwaardig bos versnellen met, laat ons zeggen 1 of 2 jaar. Dat is een winst van ruw geschat 0,002%. Doe de test eens en je zal mij gelijk moeten geven. Laat een perceel braak liggen en doe er helemaal niets op. Binnen een paar jaar staan er, als de natuur het goed vindt, tussen de ruigte al een aantal bomen die de natuur daar zelf geplant heeft. En soms zijn die al groter dan de 1m50 van ons plantgoed. Nog een verschil, de natuur weet perfect welke bomen er daar passen. Wij moeten soms vaststellen dat die eiken niet willen groeien en die essen ook omgetoverd worden tot dode takjes. Neen, laat de natuur de keuze waar er het best bossen komen en hoe die er gaan uitzien. En dan start een lange weg naar een schitterend bos. Geplande werktijd om dit te bereiken ? Een paar honderd jaren. Voorlopig iets langer dan een mensenleven.

77470558.JPG

Nieuwe aanplant, nog lang geen bos.

124652.jpg

Waardevol bos, al jaren bezig om natuur te creëren.

Wat wij wel kunnen is er voor zorgen dat op plaatsen waar de natuur graag bossen zou willen dit stopzetten. Dat kan wel op één of twee dagen. Van een mooi evenwichtig bos naar een kale vlakte. Daar moet je geen superheld voor zijn. Of misschien toch wel, superidioot.

22:15 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.