woensdag, 16 maart 2016

Kijk eens naar het vogeltje.

Neen, dit is geen oproep om gehuld in camouflage-kledij en gewapend met een verrekijker de bosjes in te trekken om gevederde beestjes te gaan zoeken (hoewel ik dat aan iedereen kan aanbevelen). Maar een nazindering van een avondje met de vrijwilligers die gaan meehelpen aan onze monitoring.

Hooivork.

En we zijn zeer ambitieus. Vogels inventariseren (toch wel dan), insecten zoeken, plantenlijsten opmaken, kamsalamanders infuiken. Plannen en werk in overvloed. De goede raad die dan ook werd gegeven was om zeker niet te veel hooi op de vork te nemen. En we gaan ook op zoek naar de zeggekorfslak. Dit minuscule weekdiertje is naast de kamsalamander onze zeldzaamheid met sterallures. Voor al deze activiteiten hopen we op veel enthousiaste zoekers. We zijn dan ook van plan om hier groepsacticviteiten van te maken. Hou dus jullie facebook of mailbox maar in het oog.

Plaatjes schieten.

Maar één van de voor onze projecties waar we hoge verwachtingen over koesteren is het fotograferen van alle percelen die we beheren. Bedoeling is om vier keer per jaar in vastgelegde maanden foto's te nemen. Hierdoor kunnen we de evolutie van deze percelen mooi opvolgen. Reeksen foto's uit het verleden bewijzen dit. Echt boeiend en leuk om te zien hoe percelen door de jaren heen veranderen dankzij het gekozen beheer.

Daarom stop ik even met woorden intikken en laat de beelden voor zichzelf spreken. Hieronder een reeks over het kalkmoeras in de Broekbeemd.

2005 07-3 kalkmoeras.jpg

Juli 2005, nog geen kalkmoeras.

2006 08-3 kalkmoeras.jpg

Augustus 2006, vlak na de graafwerken.

2006 11-4 kalkmoeras.jpg

November 2006, en toen kwam er water

2007 09-2 kalkmoeras.JPG

September 2007, de eerste maaibeurt.

DSC05203.JPG

Maart 2015, tien jaar later.

19:38 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.