donderdag, 05 mei 2016

Bloesems en spelen.

Het is weer zover. De fietsende, wandelende, scooterende en oldtimer-rijdende massa is neergestreken in ons Haspengouwse landschap. Met groten getale zijn ze als paddestoelen uit de grond geschoten. Hun ijzeren rossen voorzien van kilometers verslindende GPSen en fietsroute-netwerk-nummers-houdertjes. In ijltempo zich verplaatsend van knooppunt naar knooppunt. Met tussendoor een welverdiend terrasje waar ze vruchteloos ronddolen op zoek naar een plaatsje om hun zuurverdiende centjes te consumeren.

bloesem0001.jpg

Hun tocht brengt hen naar rechte rijen van witbebloemde agrarische aanplantingen. Op de digitale zoekmachines vonden zij de ideale datum om hun queeste te starten. Het ontluiken van de bloesems werd daar punctueel opgevolgd en aangekondigd in de gekende volgorde van kers, peer en appel. Op andere sites werd dit jaarlijks fenomeen bewierookt om de massa te lokken. Blijkbaar met veel succes. Deze toeristische attractie werd maanden op voorhand voorbereid met minutieus gepland snoeiwerk en uitgebreid sproeiwerk. Het weerbericht wordt angstvallig opgevolgd en stortregens, hagelbuien en vrieskou wordt bestreden met alle middelen die er zijn. 

De massa geniet, terecht, met volle teugen van het witte bloesemdeken dat tijdelijk over het Haspengouwse landschap ligt. Soms iets langer, maar vaak maar kort en krachtig. En dan verdwijnen alle stalen rossen, puffende scooters en cabriolerende oldtimers even snel als ze gekomen zijn.

De bloemen in de wegberm zien dit alles met lede ogen aan. Niemand heeft oog voor hen. Ze worden schromelijk over het hoofd gezien. Marjolein, fluitenkruid, dagkoekoeksbloem en ook de ordinaire pisbloem krijgen niet de eer die ze verdienen. De massa is te veel gefocust op het volgende knooppunt en laat deze bermbewoners volledig links (of soms ook rechts) liggen. Zij hebben nochtans hun bloemen laten bloeien zonder gesnoei of gesproeid. Zij trotseerden de vrieskou, regen en hagel zonder hulp van wie dan ook. Maar zij werden niet vernoemd op al die toeristische websites. Soms heel even, ergens in een verloren artikeltje. 

Jammer, want hun pracht overtreft die van de kunstmatige witte deken. Zij verdienen beter.

dagkoekoeksbloem.jpg

20:05 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Ik vind dit een terecht artikel. Mooi geschreven.
PS ik woon sinds een jaar in Wellen, voordien in Borgloon en ben lid van Natuurpunt. Ben bij afdeling Borgloon gebleven omdat men zei dat er in Wellen geen afdeling was. Werken jullie niet samen? Zijn jullie onafhankelijk van Natuurpunt? Groetjes Josine

Gepost door: Morrhey Josine | vrijdag, 06 mei 2016

Dag Josine, wij werken zeker samen met de mensen van Natuurpunt. Maar onze gebieden worden beheerd in samenwerking met Limburgs Landschap. Dit is net als Natuurpunt een erkende natuurvereniging. Dus daarom geen NP afdeling in Wellen. Maar je kan natuurlijk ook bij ons aansluiten. Ofwel wordt je lid van Limburgs Landschap, dit kost 15euro. Je vindt alle info op hun website. Ofwel gewoon als lid van 't Bokje. Dit kantoor in te schrijven op onze nieuwsbrief. Stuur maar een mail naar mij. dirk.ottenburghs@skynet.be

Gepost door: Dirk Ottenburghs | vrijdag, 06 mei 2016

De commentaren zijn gesloten.