donderdag, 26 mei 2016

Goed en kwaad.

Deze week stond er een artikel in ons Belangske over het herintroduceren van een wezel in een laagstamplantage als bestrijding van de woelmuizenplaag. Het kan verkeren.

PG4I3443-web.jpg

Slechte dieren.

Nog niet zo heel lang geleden werden door heel wat mensen deze beestjes met hand en tand bestreden. Want ze behoorden tot de verkeerde groep. Er waren namelijk goede en slechte dieren. En die slechte dieren waren meestal dieren die op hun menu zaken hadden staan die de mensen liever zelf opaten. Of voor de ondernemers onder ons zo veel mogelijk zelf oogsten om zo veel mogelijk te verdienen.

Dus alle roofvogels moesten er aan geloven want zij aten de jagers hun boskiekens op. Spreeuwen werden opgeblazen met dynamiet want zij aten de kersen op die naar de veiling moesten. Vossen moesten dood want zijn kwamen de kippen stelen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Vergif.

Maar wat bleek. Plots verschenen er een overvloed aan andere beestjes. De prooien van de ondertussen sterk verminderde slechteriken kenden gouden tijden. Muizen konden zich zonder vrees overal laten zien, rupsen en kevers kwamen in grote getale te voorschijn en niemand die hen opat, ratten liepen al fluitend rond zonder dat ze constant moesten opletten voor gevaar uit de lucht of rond hen. Zij kwamen dan ook terecht in de groep van slechte dieren. En dit omdat ze een plaag waren. Ze waren met te veel. De oplossing werd door de veroorzakers van dit probleem snel aangepakt. En dit met straf vergif in grote hoeveelheden zoals DDT of ander ziekmakend goedje. Resultaat was dat de weinige exemplaren die er nog waren van roofvogels en roofdieren ook het loodje legden. Ze werden zo goed als volledig uitgeroeid. 

En die plaaggeesten van muizen en ratten dan ? Die slaagden er in om zich te wapenen tegen al dat vergif en namen opnieuw in aantal toe. Gevolg was dus dat het probleem steeds groter werd en de remedie door kortzichtig denken naar de eeuwige jachtvelden was geholpen.

Grote lot.

En nu hebben we dan toch ingezien dat we verkeerd bezig waren. Althans dat hoop ik toch. De natuur biedt ons gratis en voor niets de oplossing voor elk probleem. Maar dan moeten we dat wel willen aannemen.  Maar er zijn toch mensen die dit willen proberen. Torenvalkenkasten in plantages, steenuilenkasten in de buurt en nu huisjes voor wezels. Nog iets simpeler. Laat hier en daar wat houthopen liggen en maai wat minder zodat je hoger gras krijgt. Soorten als steenmarter en misschien de prachtige hermelijn zullen je dankbaar zijn. En als je dan een vos hebt die in de buurt komt wonen heb je helemaal het grote lot gewonnen. Want die kunnen nog een pak meer muizen en ratten naar de knaagdierenhemel helpen dan wezels of steenmarters.

Alleen er voor zorgen dat je je kippen of ander pluimvee 's nachts veilig opsluit. Dan kunnen je bondgenoten zich volledig concentreren op de woelmuizen en ander gemuis.

vos6.jpg

 

19:54 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.