woensdag, 01 juni 2016

Beton-overload.

Nat.

Jawel, momenteel het enige onderwerp van gesprek. Het weer met regen, regen en nog eens regen. En dan duiken weer snel beelden op van gelaarsde medemensen in onder water gelopen straten. Of met kuisgerief gewapende mannen en vrouwen in woonkamers gevuld met modderig water. Het worden jaarlijks terugkerende fenomenen die voor veel ellende zorgen. Wat is er verkeerd gelopen ? Slaat de natuur op hol ? De schuld van de opwarming van de aarde ? Want dit hebben we vroeger toch nooit meegemaakt. Of toch wel ?

flood_62835.jpg

Foutjes.

Toch wel. Vroeger, en dan heb ik het over niet zo heel lang geleden, stond Wellen centrum regelmatig onder water. En als ik met de nog iets oudere generaties praat dan hoor ik verhalen van ondergelopen beemden. En dit met de regelmaat van de klok. Toen traden de beken ook regelmatig buiten hun oevers. Maar waar dit vaak gebeurde stonden toen geen huizen. Zelfs hun vee stond op zulke momenten op hoger gelegen plaatsen. Een koe van toen was verstandiger dan de mensen nu. Mijn conclusie is dan dat de natuur alles goed geregeld had tot de domme en hebzuchtige mensheid er zich mee ging moeien.

Om meer grond te kunnen gebruiken voor vanalles en nog wat moest de natuur haar plan aanpassen. Overstromingsgebieden werden omgevormd naar landbouwgronden, industrieterreinen of zelfs woongebieden. Alles werd netjes volgestort met beton of andere vergaringen voorzien van de nodige gootjes, buizen en andere systemen om het water snel naar de beken te brengen. En om het opdringerige water te verwijderen werden die beken en stromen rechtgetrokken en van ingekorfde oevers voorzien. Dit om het aanstromende water zo vlug mogelijk voorbij te laten gaan. Waar ze niet aan gedacht hadden is dat dit water niet op toverslag verdwijnt maar gewoon een paar kilometer verder terecht komt. En daar liep het dan vaak mis of beter gezegd daar liep de boel over. Zo dus ook een aantal keer in Wellen.

media_xll_5426179.jpg

Oplossing.

En nu komt men plots tot het besef dat dit allemaal toch niet zo een goed idee was. En dat we eigenlijk niet naar een oplossing hadden moeten zoeken. Die oplossing lag gewoon voor het grijpen. Gebruik de bestaande overstromingsgebieden en bouw op plaatsen waar het droog blijft. Dit wisten onze voorouders maar al te goed. Maar die waren iets minder hebberig dan de huidige mensheid. Dat hielp natuurlijk wel een beetje. En stop met alles vol beton te storten. Want dat water moet ergens naartoe. Zelfs onze overheid beseft dat het hoog tijd wordt om het tij te keren (een mooie woordspelling als je tot je knieën in het water staat), maar blijkbaar hebben ze het nog niet helemaal begrepen. "Er komt in 2050 een betonstop" hoorde ik zojuist op het nieuws. Alweer duwen ze het water en het probleem voor zich uit. Met deze uitspraak zeggen ze eigenlijk "dat onze kinderen het maar oplossen, wij doen nog even verder alsof er niets aan de hand is". Jammer.

Toch zie ik dat er mensen zijn die de boodschap wel begrepen hebben. Zo zal de Grote Beemd worden ingericht als overstromingszone. Moesten de werken op tijd klaar zijn geweest dan hadden we de voorbije dagen het systeem al eens kunnen testen. Een briljant idee van de VMM ? Neen, gewoon kijken hoe de natuur dit probleem vroeger aanpakte. En dit gewoon opnieuw toepassen. 

Meer luisteren naar moeder natuur. Meer moet dat niet zijn.

20:49 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.