vrijdag, 01 juli 2016

Rampzalig ?

Ondertussen hebben we de tijd gehad om in de gebieden de stormschade te gaan bekijken. En het is echt hallucinant. Heel wat bomen gingen tegen de vlakte of braken af als lucifers. Een aantal percelen bleken totaal tegen de vlakte gesmeten te zijn. En de paar bomen die op deze plaatsen bleven staan hingen scheef of stonden volledig krom. 

 storm blog juli0001-2.jpg

Een sfeerbeeld van de Graeterbeemd

 storm blog juli0001.jpg

Drama ?

Op het eerste zicht een groot drama voor onze gebieden. Maar is dat wel zo ? Voor de wandelpaden moet er natuurlijk een oplossing gezocht worden. Iedereen moet de gebieden terug kunnen bezoeken en dit op een veilige manier. Maar wat met de omgewaaide bomen en struiken aanvangen. Dit opruimen is een titanenwerk. Dat maanden, misschien wel jaren gaat duren.

 storm blog juli0001-3.jpg

Maar eigenlijk is een omgewaaide populierenaanplant hetzelfde als een kapping. Een tiental jaren geleden zagen wij dezelfde beelden in de Broekbeemd toen daar een groot aantal populieren werden gekapt. Nu deed de wind dat werk en is het opruimen een even grote karwei als bij een kapping. Het financieel plaatje zal natuurlijk wel wat magertjes zijn. Maar op gebied van beheer zitten we met dezelfde aanpak. Dus de natuur heeft gewoon beslist om een aantal bomen eerder te kappen dan wij hadden voorzien. Het landschap zal er binnen een jaartje denkelijk totaal anders uitzien. Maar of dit slechter is zou ik nog niet direct durven zeggen.

Poeltjes.

Een groot aantal bomen werd ontworteld. En dit levert voor sommige soorten plots opportuniteiten op. Want de onstane krater is een minipoeltje met een aarden wand. Heel wat omgewaaide bomen gaan zeker blijven liggen. Ik veronderstel dat heel wat particuliere eigenaars dit om praktische redenen gaan verkiezen boven een arbeidsintensieve opruim. En ook dit gaat de natuur zien als een kans voor bepaalde soorten. 

Kortweg. Hoewel wij als eerste reactie het helemaal niet zagen zitten. En totaal geen idee hadden hoe we dit moesten aanpakken. Hebben we na een paar nachtjes slapen ontdekt dat het glas niet weggewaaid is maar halfvol is. We bekijken het met een groene bril (een roze lijkt mij als natuurbeheerders minder geschikt) en laten de natuur beslissen hoe ze deze evolutie in onze gebieden gaat aanpakken. We kunnen trouwens niet anders omdat we weer maar eens beseffen dat we maar een klein radertje zijn in de wereld van de natuur. Wij zijn er zeker van dat moeder natuur de juiste keuzes gaat maken. En ik ben al benieuwd naar de beelden van die platgewaaide percelen binnen een aantal jaren.

 storm blog juli0001-4.jpg

 

20:04 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.