woensdag, 06 juli 2016

De dappere das.

Eindelijk.

We hadden het lang verwacht en nog langer verhoopt, maar nu is het een feit. Er woont opnieuw een das in Wellen. De soort is aan een stevige opmars bezig en in de Voerstreek tot Borgloon en Kortessem was de das al langer aanwezig. Maar tot op heden bleef ze in Wellen om vooralsnog onbekende redenen weg.

De biotoop was nochtans geschikt. Maar meldingen bleken tot op heden telkens vals alarm. Maar wij bleven hopen en dat heeft blijkbaar geholpen. Want een paar maanden geleden ontdekte Etienne een toch wel erg verdacht lijkende burcht. Zou er dan toch een das gekozen hebben om Wellenaar te worden ? Onduidelijke pootafdrukken maakten de slaagkans nog iets groter. Maar de regen spoelde alle bewijzen op regelmatige basis weer weg. Ondertussen probeerde Etienne met een trailcam het ultieme bewijs te leveren. En deze week was het bingo. Een sympathieke dassensnuit werd op beeld gezet en een (weliswaar overbelichte) das zorgde voor de euforie. De das is terug in Wellen en daar zijn we dolgelukkig mee. Wij hebben alvast een flesje gekraakt om haar terugkomst te vieren.

das0001.jpg

De sympathieke snuit in beeld.

das0001-2.jpg

En het beestje in vol ornaat (en flitslicht).

Bescherming.

Dat de das terug is, is groot nieuws. Het is een teken dat de biotoop geschikt is. En dat is niet zo heel simpel want onze zwart-witte vriend stelt redelijk strenge eisen voor ze aan haar burcht begint te graven. En hopelijk start ze met het stichten van een mooie familie. Dassen wonen in ondergrondse holen die ze zelf uitgraven en die jaren worden gebruikt. Ze leven er met meerdere exemplaren en brengen er hun kroost groot. Dus nu is het wachten op de eerste beelden van mini-dasjes in onze Wellense burcht.

En daarbij zullen we de zaak zeker in het oog moeten houden. ANB en hun boswachters, de dassenwerkgroep en verschillende jagers werden al ingelicht zodat iedereen een oogje in het zeil kan houden. Want onze das heeft twee grote vijanden. Eentje met vier wielen en eentje met twee benen. Heel wat dassen komen in het drukke verkeer jammerlijk aan hun einde. En daarnaast lopen er nog steeds idioten rond die vinden dat deze schitterende dieren niet thuishoren in de natuur. En ze dan, meestal om egoïstische redenen, met alle middelen proberen naar de dassenhemel te helpen. Maar wij en heel wat andere instanties blijven waakzaam. We doen er alles aan om deze dassenfamilie alle kansen te geven om uit te breiden.

ecoducten-4.jpg

Van internet geplukte foto, zijn het geen beauty's ?

Opportunist.

Dassen zijn echte opportunisten die 's nachts op pad gaan om hun kostje bij elkaar te zoeken. En dit is heel gevarieerd. Zo bestaat een groot deel van hun menu uit regenwormen. Maar ze lusten ook bosvruchten, gevallen fruit (daar zal nu niet echt een tekort aan zijn vrees ik), noten, eikels,… Maar ook slakken, muizen, kevers, larven en af en toe een groter beestje (als ze dit te pakken krijgen) durven ze te verorberen. 

Zoals eerder gezegd gaat het stilaan beter met onze das. Die was op een bepaald moment bijna volledig uitgeroeid in ons land. Vooral vervolging door de mens was de oorzaak. Maar ook het verdwijnen van geschikte leefgebieden speelde een rol. Ondertussen is de soort dankzij een uitgebreid beschermingsprogramma en een veel grotere fanclub van deze vlaamse panda aan een opmars bezig. Met een Wellens exemplaar als een hoogtepunt voor ons.

Welkom aan de das !!!!!

das.png

 

18:39 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.