woensdag, 03 augustus 2016

Red de hoogstam.

Eén van de gevolgen van de storm van 23 juli is de ravage in heel wat hoogstamboomgaarden. Zo werd één van de mooiste hoogstamweides op de hoek van de nutstraat en de steenweg op Vrolingen voor een groot deel vernield. Het zal in de bloesemperiode een zielig zicht worden op die plek. 

Er werden in de ganse regio heel wat bomen ontworteld of afgebroken. Een schatting van kenners spreekt van 60% van het totale areaal dat naar de Filistijnen werd geblazen. 

img_5d_42473.jpg

Dit zal een zeldzaam plaatje worden.

Heksenjacht.

En hoogstambomen hadden het al niet makkelijk. Door de jaren heen werd bijna 90% van de bestaande hoogstambomen omgehakt. En dit meestal omdat ze niet rendabel waren. Er werden in de jaren 70 zelfs rooipremies betaald als je de bijl bovenhaalde. Dan kwamen er ook een aantal ziektes te voorschijn die voor heel wat kaplustigen een vrijgeleide waren om bomen in brandhout te veranderen. En nu kregen ze in onze regio ook nog eens een storm door hun takken gejaagd. Inderdaad, het was geen pretje om de laatste decennia als hoogstamboom door het leven te moeten gaan.

Heraanplant.

Het was dan ook jammer dat in een artikel in ons Belangske twee burgemeesters van hoogstamrijke gemeentes onze hoogstambomen (onbewust) nog een tik uitdeelden. Ze verkondigden allebei dat bomen die door de storm werden vernield zeker zonder kapvergunning mochten gekapt worden. Dat zal wel zo zijn en was denkelijk goed bedoeld (ik heb het alvast niet nageplozen). Maar zulke uitspraken gaan de niet-fans van deze mooie bomen zeker niet aanzetten om hun bomen te koesteren. Integendeel, ik vrees dat er heel wat "ambetante" bomen ook eventjes uit de weg werden geruimd.

En de mededeling dat er in Wellen geen subsidies zijn voor hoogstambomen zal ook niet motiverend werken. Voor alle duidelijkheid. Er kan wel degelijk subsidie aangevraagd worden. En dit voor 35euro per nieuwe boom (met een mogelijk maximum van 250euro). En via de Nationale Boomgaardstichting kan je die bomen ook laten planten met alles erop en eraan. Dan kost je dat per boom niet zo heel veel extra.

Misschien moeten we de gemeente vragen om dit te melden aan getroffen hoogstambezitters. En dat potje zelfs een beetje aan te dikken en een aktie "red onze hoogstam" op te starten. Want wees gerust. Zo een inspanning betaalt zich op termijn zeker terug. Want die bloesemtoeristen zullen nieuwe bomen zeker appreciëren. Wij zetten ter stimulatie alvast een plaatje met aanplanttips op onze blog. Alle beetjes helpen, nietwaar.

plantinstructies.jpg

21:25 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.