vrijdag, 09 december 2016

De groene blokkade.

Spinnetje.

"Hemeltergend groen protest tegen zonnepark in Lommel", "Natuurpunt naar Raad van State tegen uitbreiding Essers", "Noord-Zuid terug naar af door protest Natuurpunt Limburg". Als we de pers moeten geloven dan lijkt het er op dat "de groenen" hun enige taak is om grote projecten te blokkeren omwille van een spinnetje, plantje of vogeltje. Maar niets is minder waar.

Natuur staat al jaren onder druk en de open ruimte smelt nog sneller weg dan het ijs van de poolkappen door de opwarming van de aarde. En op politiek en maatschappelijk vlak blijkt heel duidelijk dat dit thema niet echt hoog staat op hun agenda. Economische belangen wegen bijna altijd zwaarder door dan ecologische. De lobby van bedrijven heeft nog steeds heel veel invloed. En enige tegenwind is dan ook een must. Eigenlijk levensnoodzakelijk. Letterlijk.

En het gaat niet om dat ene beestje of plantje. De Europese wetgeving is echter zo opgesteld dat je via een bedreigde soort wel wat wetteksten aan jouw kant kan krijgen. Maar dit is slechts een middel dat het doel heiligt. Het doel is veel belangrijk. Het bewaren van de weinige natuur en open ruimte die ons nog rest in ons steeds meer dichtslibbende landje. En daarmee samenhangend de leefbaarheid van onze omgeving. Ik denk dat heel wat mensen de noodzaak van natuur en open ruimte in onze maatschappij zwaar onderschatten. 

Eresus_sandaliatus_D7035.jpg

Betonslop.

Ik zie wel wat schijnbewegingen van onze bevoegde ministers. Zo kondigde men met veel bravoure en perstumult een heuse betonstop aan tegen 2040. Dat kunnen wij als natuurvereniging toch enkel toejuichen ? Of maken ze ons jammerlijk blij met een spreekwoordelijke dode mus ? Want 2040 lijkt nog veraf. 

15230574_200350393702523_2888449816326105379_n.jpg

De reactie in Het Belang van Limburg bewees nog maar eens dat Vlaanderen nog steeds niet klaar is om de knop om te draaien. "Limburg grootste slachtoffer" blokletterde deze krant. Want blijkbaar wordt deze aangekondigde visie aanzien als een bedreiging inplaats van een stap naar de redding van onze leefomgeving.

De man in de straat staart zich blind op eigen bezit en ziet de teloorgang van het leefmilieu niet (of wil dit niet zien). Elke file of "slechte verbinding" moet opgelost worden met een nieuwe weg. Een fabriek behouden is belangrijker dan een stuk natuur behouden. Want bossen geven geen werkgelegenheid. En zonder werk geen centen. En zonder centen geen luxe.

Averechts.

Maar in deze redenering ontbreekt een stukje. Zonder natuur geen open ruimte. Zonder open ruimte geen leefbare omgeving. En zonder leefbare omgeving zit je daar met al je centen en je luxe. 

Komt deze betonstop nog op tijd ? Of zijn we hopeloos te laat ? Wij hopen van niet. Maar aan de reacties van heel wat organisaties en ook mensen in de straat is al duidelijk dat deze beslissing de komende jaren wel eens averechts zou kunnen werken. Nog snel de boel vol beton storten voor dit niet meer kan. Trouwens, door deze beslissing aan te kondigen meer dan 20 jaar op voorhand schuift de minister het probleem wel heel lang voor zich uit. En deze keer met een betonmixer. 

ruimte-1-17-cartoon.jpg

 

22:38 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.