zaterdag, 07 januari 2017

Bouwvergunning voor bevers.

Vandaag een artikel in de krant over de oprukkende bevers in Limburg. Goed nieuws want deze soort houdt van redelijk zuiver water. Minder goed nieuws blijkbaar voor de naaste buren van deze houthakkers en dammenbouwers. Want beken worden plots veel breder en akkers lopen onder. Niet prettig voor de eigenaar van deze gronden. Dat is een vaststaand feit.

bever2_0.jpg

Dus moeten de bevers meestal weg. Een ingreep die in het verleden al vaker werd toegepast. Hoewel de beestjes redelijk hardnekkig zijn en wel eens terug durven opduiken op één voor hen favoriet plekje. Soms slagen de dieren er in om een woongebied uit te kiezen waar ze (bijna) niemand storen. Zo zitten er al jaren exemplaren in de Kevie in Tongeren. Maar het is voor bevers een helse taak om een woonst te bouwen zonder dat er een menselijke buur geen last van (denkt) te hebben. En wat zien we. Ze durven wel eens dammen bouwen zonder daar rekening mee te houden.

En daar gaan we nu volgens het artikel een eind aan maken. Er zal een kaart met bever-mogelijke plaatsen worden aangeleverd. En de bouwsels mogen niet zomaar de pan uit rijzen. Neen, zoals elke Belg zullen er strenge bouwvoorschriften opgesteld worden wat betreft omtrek, hoogte en diepte van de burcht. Elke Belg en bever gelijk voor de wet. 

stock-illustration-11605184-beaver-reading-blueprints.jpg

Dus als je binnenkort staat aan te schuiven aan het loket voor een aanvraag van een bouwvergunning. Let dan op dat je niet op een beverstaart trapt. Want die gaan ook hun plannen komen indienen. En als je aan een vijver of beek bij jou in de buurt een geel pamflet ziet hangen. Dan is de kans groot dat het om een vergunningsaanvraag van een bever gaat om een burcht te mogen bouwen.

Je ziet het. Duidelijke afspraken maken goede buren. Nu nog een bever vinden die kan lezen en schrijven. En alle problemen zijn opgelost. Of moeten wij ons misschien een beetje meer aanpassen aan de terugkerende natuur ? Zo simpel kan het toch niet zijn.

 

20:23 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.