zaterdag, 28 januari 2017

Van eik naar plank.

Vandaag organiseerden we onze eerste werkdag van 2017. Eén door de storm van vorig jaar gevelde eik moest opgeruimd worden. En de stam zal dienen om planken van te laten zagen voor de bouw van onze veestal. Met een groepje helpers werd de klus zo goed als geklaard. Maar er liggen nog wat bomen op ons te wachten. We weten alvast wat doen de komende werkdagen. 

bokje werkdag 1 170001-7.jpg

Topoverleg voor de klus.

bokje werkdag 1 170001-9.jpg

En zagen dat die mannen kunnen.

bokje werkdag 1 170001-5.jpg

Veiligheid voorop met die oranje helmpjes.

bokje werkdag 1 170001-2.jpg

En takken sleuren. Stefan in aktie.

bokje werkdag 1 170001-10.jpg

Onze voorzitter draagt zelfs twee takken !

bokje werkdag 1 170001-4.jpg

De jeugd test de dikte van de ijslaag.

bokje werkdag 1 170001-6.jpg

Jan overhandigt officieel ons eerste naamkaartje aan de kersverse pers. :-)

bokje werkdag 1 170001-12.jpg

Een onder takken bedolven poel is nu terug open.

bokje werkdag 1 170001-11.jpg

Wie telt voor ons de jaarringen ?

bokje werkdag 1 170001.jpg

Ook opruimen of laten liggen ? Wij weten het nog niet.

 

16:46 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 21 januari 2017

Climate change : delete.

tumblr_nrzymhe7aa1r55d2io1_1280.jpg

Money.

Even de feiten op een rijtje zetten. Donald Trump is nu officieel president van één van de grootste wereldmachten, Trump ontkende in zijn campagne dat er iets bestaat zoals klimaatverandering, Trump belooft aan heel Amerika om de economie daar terug groot te maken, op de website van de overheid is alle info rond climate change gewist,...

Als we dit even tot ons laten doordringen dan is het vrij duidelijk dat in Amerika de komende jaren geen seconde aandacht zal besteed worden aan het probleem van de klimaatverandering. Waarom ? Simpel, Trump is niet president geworden om de wereld en Amerika te verbeteren. Hij deed dit omdat hij en zijn naar geld en macht beluste vriendjes die nu in zijn regering zitten nog meer geld en macht kunnen scheppen. Daarvoor hebben ze zonder enig schroom de zwakke regionen van de kiezers bestookt met loze slogans en luid geschreeuw. Slogans die die kiezers graag hoorden omdat ze door de vorige bewindvoerders niet geholpen werden. En zo in een sukkelstraatje terecht kwamen. Boodschap voor deze kiezers : Trump gaat jullie niet uit dat sukkelstraatje helpen. Jullie zullen enkel verbetering zien als zijn geldscheppers het uitkomt en dit in hun plannetje past.

Overal Trumpjes.

Is Trump dan de duivel in persoon ? Neen, hij is enkel één van die machtigen die dan ook nog eens een ego heeft van in Amerika tot hier. Heel veel leiders, van zowel landen als bedrijven, zijn eigenlijk kleine Trumpjes. Het enige verschil is dat die vaak niet zo dom zijn om hun echte plannen op twitter te smijten of op tv rond te bazuinen. Geld is en blijft voor heel wat mensen de drijfveer. En zolang dit een feit is zijn wij "arme" mensen. 

Is het dan een verloren strijd ? Ik denk het niet. Iedereen die wél heeft begrepen dat de rijkdom niet op je bankrekening staat, maar veel meer is dan dat. Echte rijkdom zit in dingen zoals gezondheid, gelukkig zijn met wat je hebt, familie en vrienden, een leefbare omgeving. Het zijn die mensen die het tij nog kunnen doen keren. Het is die groep die de toekomst van onze planeet in handen heeft. De geldscheppers overtuigen is onbegonnen werk. Misschien dat wij toch ook eens moeten nadenken om een muur te bouwen. Maar dan op een goed gekozen plek.

98d5ef8df6ad85cb18bb63a8e6d2290d.jpg

08:12 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 07 januari 2017

Bouwvergunning voor bevers.

Vandaag een artikel in de krant over de oprukkende bevers in Limburg. Goed nieuws want deze soort houdt van redelijk zuiver water. Minder goed nieuws blijkbaar voor de naaste buren van deze houthakkers en dammenbouwers. Want beken worden plots veel breder en akkers lopen onder. Niet prettig voor de eigenaar van deze gronden. Dat is een vaststaand feit.

bever2_0.jpg

Dus moeten de bevers meestal weg. Een ingreep die in het verleden al vaker werd toegepast. Hoewel de beestjes redelijk hardnekkig zijn en wel eens terug durven opduiken op één voor hen favoriet plekje. Soms slagen de dieren er in om een woongebied uit te kiezen waar ze (bijna) niemand storen. Zo zitten er al jaren exemplaren in de Kevie in Tongeren. Maar het is voor bevers een helse taak om een woonst te bouwen zonder dat er een menselijke buur geen last van (denkt) te hebben. En wat zien we. Ze durven wel eens dammen bouwen zonder daar rekening mee te houden.

En daar gaan we nu volgens het artikel een eind aan maken. Er zal een kaart met bever-mogelijke plaatsen worden aangeleverd. En de bouwsels mogen niet zomaar de pan uit rijzen. Neen, zoals elke Belg zullen er strenge bouwvoorschriften opgesteld worden wat betreft omtrek, hoogte en diepte van de burcht. Elke Belg en bever gelijk voor de wet. 

stock-illustration-11605184-beaver-reading-blueprints.jpg

Dus als je binnenkort staat aan te schuiven aan het loket voor een aanvraag van een bouwvergunning. Let dan op dat je niet op een beverstaart trapt. Want die gaan ook hun plannen komen indienen. En als je aan een vijver of beek bij jou in de buurt een geel pamflet ziet hangen. Dan is de kans groot dat het om een vergunningsaanvraag van een bever gaat om een burcht te mogen bouwen.

Je ziet het. Duidelijke afspraken maken goede buren. Nu nog een bever vinden die kan lezen en schrijven. En alle problemen zijn opgelost. Of moeten wij ons misschien een beetje meer aanpassen aan de terugkerende natuur ? Zo simpel kan het toch niet zijn.

 

20:23 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |