zondag, 05 februari 2017

De bronwater-ral.

Je hebt zo van die momenten waarop je weet "hiervoor doen we al die moeite". En dit weekend hadden we zo weer een momentje. Want al vier maanden blijkt een waterral de Broekbeemd als overwinteringsgebied uitgekozen te hebben. Het was onze conservator, Gert Appeltans (wie anders), die het beestje voor het eerst zag op 2 oktober 2016. En de voorbije weken werd de waterral meerdere keren opnieuw gezien. Ze blijkt zich weinig aan te trekken van rare kwieten met verrekijkers en stapt lustig door ons moerasje. Een schitterend beestje.

568187.jpg

Familie.

Zoals de naam al laat vermoeden behoort deze soort tot de rallen. Een meer algemene vertegenwoordiger van deze familie in onze gebieden is het waterhoentje. De meeste mensen kennen deze soort wel. De waterral is dus een neefje van ons waterhoentje. En komt veel minder algemeen voor in ons land. Het is een vogel die een zeer verborgen leven heeft. En dit vaak in dichtbegroeide moerassen met veel riet. Het is dan ook in zulke gebieden dat ze hun kroost grootbrengen. De kuikens zijn pikzwarte donsbolletjes met een witte in plaats van de bij adulte vogels rode snavel. 

Bron.

Waarom zijn we dan zo blij met deze ontdekking ? Omdat het stukje natuur waar onze waterral het zo te zien meer dan naar haar zin heeft er vroeger helemaal niet was. Door het overbrengen van een bron en het bufferen van dat zuivere bronwater ontstond er een minimoerasje. Een stukje van het gebied dat voor ons steeds veelbelovend was. En nu blijkt dat ons gevoel terecht was. En nu maar hopen dat deze nieuwe bewoner zijn of haar verblijf verlengt. Want een broedgeval van waterral zou wel echt helemaal de max zijn. Wij duimen alvast.

waterral0001.jpg

waterral0001-2.jpg

De winter-thuis van "onze" waterral.

18:23 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Ik hoop het met je, het is een prachtige vogel. Ik moet eerlijk toegeven dat ik de waterral niet kende. Weeral wat bijgeleerd...

Gepost door: Gidsjoris | zondag, 05 februari 2017

De commentaren zijn gesloten.