zaterdag, 25 februari 2017

We zetten even een boompje op.

Een tijdje geleden werd er door de provincie een wedstrijd "Limburg Boomt" ingericht voor de meest merkwaardige van de provincie. En Davy was zo dapper om ook een aantal bomen in onze gebieden als kandidaat aan te geven. Vooral de knotveldesdoorn was een kanshebber. Deze prachtige knotboom heeft zeker karakter.

2004 03.jpg

Maar "onze" veldesdoorn werd geen winnaar. Maar wel kregen we dankzij Davy zijn actie de mensen van de Bomenwerkgroep van Likona op bezoek. Zij waren wel benieuwd welke andere merkwaardige bomen wij hen konden aanbieden. En ze waren heel enthousiast tijdens hun bezoek. In vooral de Grote Beemd en dan zeker Graetherbeemd hebben we namelijk nog restanten van houtkanten en hagen die je op de kaart van Feraris nog kan zien. ANB weet dit ook en komt regelmatig zaadgoed oogsten in deze  eeuwenoude supermarkt van streekeigen bomen en struiken. 

Schermafbeelding 2017-02-25 om 17.01.22.png

Zuidelijk deel Grote Beemd op Ferariskaart.

Zo werden er dan ook een aantal oude knotveldesdoorns opgenomen in het inventaris van de bomenwerkgroep. Maar ook een eeuwenoude wilg met maar liefst een omtrek van meer dan 6 meter vonden ze meer dan de moeite om te noteren. Ze gingen laten weten hoe merkwaardig onze exemplaren zijn. Maar ons gaan ze alvast niet moeten overtuigen. Wij weten wat Wellen in huis heeft als het aankomt op mooie natuur.

IMG_0438.jpg

De Likona bomen-man aan het werk.

IMG_0439.jpg

Ook onze voorzitter nam een maatje mee.

IMG_0437.JPG

Een grillige veldesdoorn.

Knotveldesdoorn_02a (Small).JPG

Twee monumenten in beeld.

Knotwilg_01 (Small).JPG

Meer dan 6 meter wilg.

 

17:09 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 05 februari 2017

De bronwater-ral.

Je hebt zo van die momenten waarop je weet "hiervoor doen we al die moeite". En dit weekend hadden we zo weer een momentje. Want al vier maanden blijkt een waterral de Broekbeemd als overwinteringsgebied uitgekozen te hebben. Het was onze conservator, Gert Appeltans (wie anders), die het beestje voor het eerst zag op 2 oktober 2016. En de voorbije weken werd de waterral meerdere keren opnieuw gezien. Ze blijkt zich weinig aan te trekken van rare kwieten met verrekijkers en stapt lustig door ons moerasje. Een schitterend beestje.

568187.jpg

Familie.

Zoals de naam al laat vermoeden behoort deze soort tot de rallen. Een meer algemene vertegenwoordiger van deze familie in onze gebieden is het waterhoentje. De meeste mensen kennen deze soort wel. De waterral is dus een neefje van ons waterhoentje. En komt veel minder algemeen voor in ons land. Het is een vogel die een zeer verborgen leven heeft. En dit vaak in dichtbegroeide moerassen met veel riet. Het is dan ook in zulke gebieden dat ze hun kroost grootbrengen. De kuikens zijn pikzwarte donsbolletjes met een witte in plaats van de bij adulte vogels rode snavel. 

Bron.

Waarom zijn we dan zo blij met deze ontdekking ? Omdat het stukje natuur waar onze waterral het zo te zien meer dan naar haar zin heeft er vroeger helemaal niet was. Door het overbrengen van een bron en het bufferen van dat zuivere bronwater ontstond er een minimoerasje. Een stukje van het gebied dat voor ons steeds veelbelovend was. En nu blijkt dat ons gevoel terecht was. En nu maar hopen dat deze nieuwe bewoner zijn of haar verblijf verlengt. Want een broedgeval van waterral zou wel echt helemaal de max zijn. Wij duimen alvast.

waterral0001.jpg

waterral0001-2.jpg

De winter-thuis van "onze" waterral.

18:23 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |