woensdag, 22 maart 2017

Smalle natuur.

Vandaag een opmerkelijk artikel in het Belangske. Uit een onderzoek van een aantal bermen langs Vlaamse wegen blijkt dat sommige rode-lijst-soorten deze smalle stroken uitkiezen om te gaan wonen. Het gaat hier voor alle duidelijkheid om een onderzoek rond insecten en spinnen. Dus aub geen paniekreacties van rondhuppelende hertjes of aanstormende everzwijnen langs de openbare weg (hoewel ik daar ook wel voor teken).

Withandje.

Eentje was zelf uitgestorven gewaand. Het withandje blijkt een zeer zeldzame spin die in één van de bodemvallen was gesukkeld. Een voor een spin wel heel lieflijke naam. Ik veronderstel dat ze dan ook een heel proper webbe kan spinnen met haar witte handjes. Maar er stonden nog een paar opmerkelijke soorten bij die je niet dadelijk vlak langs een asfaltstrook met voorbijrazende CO-brakers verwacht. En dan denk ik dat ze om de leesbaarheid van het artikel te bevorderen de soorten die enkel met een latijnse naam wensen aangesproken te worden bewust voor zichzelf hebben gehouden. Bermen topnatuur ? Niet altijd vrees ik.

Aulo_albi_BV_01.jpg

Het withandje.

Veiligheid.

Want heel wat bermen worden angstvallig kort gehouden. En de reden die dan wordt aangehaald is heel vaak de verkeersveiligheid. En soms klopt dat wel. Ik ga zeker niet vertellen dat je voor een paar bloemetjes de weggebruikers in gevaar moet brengen. Hou die plekken kort, overzichtelijk en veilig.

Maar ik ben er van overtuigd dat heel vaak met deze reden klagende en zagende buurtbewoners (en die schieten als paddestoelen uit de grond tegenwoordig) hun zin moet geven. Maaien om van het gezaag af te zijn is geen goede keuze. 

Berm202.JPG

Want stel dat we langs onze Vlaamse wegen 10% van de bermen hun gang zouden laten gaan. En ze op een ecologisch verantwoorde manier zouden beheren. Wel dat scheelt toch een slok op een borrel. We hebben 6.288 kilometer wegen (volgens de Vlaamse Bouwmeester een wereldrecord). Neem een gemiddelde berm van 3 meter breed. Maal twee, want die ligt aan beide zijden van de weg. Dus 6.288km x 3 meter x 2 zijden x 10% = 377,28 ha. Een natuurreservaat van maar liefst 377ha groot. Met ruimte voor heel wat gewriemeld. Zeldzaam of minder zeldzaam. Dat zou toch schitterend zijn.

Onverzorgd.

En daarvoor moeten we maar één idee van ons afzetten. Dat een mooie begroeiing een gemaaide is. Neen, een mooie begroeiing is er eentje met variatie en dat kan dan iets ruiger zijn dan we denken dat het moet. Niet enkel in onze bermen, maar ook in onze tuinen. Want wees gerust. Daar is die rekenoefening nog een stukje groter. En weet je wat het nog allemaal wat leuker maakt. Zo denken en alles op die manier beheren (door heel vaak niets te doen) kost veel minder moeite en ook nog eens veel minder centen. Waarom doen we dit dan niet ? Een goede vraag denk ik.

Veenendaal3.jpg

 

21:11 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.