woensdag, 29 maart 2017

Behaaglijk gebied.

Binnenkort stroomt Haspengouw weer vol met fietsende mensen en wandelende genieters. Want de bloesems zijn op komst. Met duizenden komen ze dan proeven van deze toeristische top-atrractie. Maar eigenlijk zijn ze net te laat. Want de natuur is er al aan begonnen. Niet in de netjes op rijen geplaatste laagstambomen. Maar in de vrije natuur. Sleedoorn is al bezig met het wit kleuren van stukken haag. En binnenkort gaat ook de meidoorn en de vlier aan de slag. Dus wie de horden toeristen voor wil zijn kan nu al gaan genieten van ontluikende lente in onze gebieden.

sleedoorn0001.jpg

We moeten echter heel zuinig omspringen met onze hagen. Want na de storm zijn er weer een aantal honderden meters haag gesneuveld. En stilaan slinkt het areaal aan oude en natuurlijke hagen, zelfs in de natuurgebieden. Jammer, want het is een wereld op zich. Met heel veel planten die onder deze hagen een goed plekje vinden om te groeien en te bloeien. Met een massa insecten die hier voedsel maar ook woongebied vinden. Met vogels die er in schuilen tegen gevaar of graag er een nestje in bouwen. Leven in overvloed. Als ze blijft bestaan.

In één van onze deelgebieden, Graetherbeemd, spelen die hagen trouwens een hoofdrol. Want op de kaart van Ferarris uit de 18de eeuw kan je die haagstructuren al duidelijk zien. Heel wat stukken haag zijn dan ook al heel oud en zeer waardevol omdat ze 100% zeker streekeigen zijn. Een vergelijking van die structuur met de huidige situatie leert ons dat het hoog tijd is dat we deze historische natuurrijkdom met alle middelen moeten beschermen. Misschien moeten we er zelfs naar streven om de hagen die we zien op die oude kaart terug op te bouwen. En te onderhouden, want hagen die je laat doorgroeien sterven op termijn ook. Een beheersplan op behaaglijk niveau zou ik zeggen. Dat is wat we hier nodig hebben. Een idee dat we zeker bij Limburgs Landschap eens gaan aankaarten. Help de haag, voilà, een leuze hebben we ook al.

Schermafbeelding 2017-02-25 om 17.01.22.png

De hagenstructuur in de 18de eeuw aan Graetherbeemd.

20:41 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.