woensdag, 29 maart 2017

Behaaglijk gebied.

Binnenkort stroomt Haspengouw weer vol met fietsende mensen en wandelende genieters. Want de bloesems zijn op komst. Met duizenden komen ze dan proeven van deze toeristische top-atrractie. Maar eigenlijk zijn ze net te laat. Want de natuur is er al aan begonnen. Niet in de netjes op rijen geplaatste laagstambomen. Maar in de vrije natuur. Sleedoorn is al bezig met het wit kleuren van stukken haag. En binnenkort gaat ook de meidoorn en de vlier aan de slag. Dus wie de horden toeristen voor wil zijn kan nu al gaan genieten van ontluikende lente in onze gebieden.

sleedoorn0001.jpg

We moeten echter heel zuinig omspringen met onze hagen. Want na de storm zijn er weer een aantal honderden meters haag gesneuveld. En stilaan slinkt het areaal aan oude en natuurlijke hagen, zelfs in de natuurgebieden. Jammer, want het is een wereld op zich. Met heel veel planten die onder deze hagen een goed plekje vinden om te groeien en te bloeien. Met een massa insecten die hier voedsel maar ook woongebied vinden. Met vogels die er in schuilen tegen gevaar of graag er een nestje in bouwen. Leven in overvloed. Als ze blijft bestaan.

In één van onze deelgebieden, Graetherbeemd, spelen die hagen trouwens een hoofdrol. Want op de kaart van Ferarris uit de 18de eeuw kan je die haagstructuren al duidelijk zien. Heel wat stukken haag zijn dan ook al heel oud en zeer waardevol omdat ze 100% zeker streekeigen zijn. Een vergelijking van die structuur met de huidige situatie leert ons dat het hoog tijd is dat we deze historische natuurrijkdom met alle middelen moeten beschermen. Misschien moeten we er zelfs naar streven om de hagen die we zien op die oude kaart terug op te bouwen. En te onderhouden, want hagen die je laat doorgroeien sterven op termijn ook. Een beheersplan op behaaglijk niveau zou ik zeggen. Dat is wat we hier nodig hebben. Een idee dat we zeker bij Limburgs Landschap eens gaan aankaarten. Help de haag, voilà, een leuze hebben we ook al.

Schermafbeelding 2017-02-25 om 17.01.22.png

De hagenstructuur in de 18de eeuw aan Graetherbeemd.

20:41 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 22 maart 2017

Smalle natuur.

Vandaag een opmerkelijk artikel in het Belangske. Uit een onderzoek van een aantal bermen langs Vlaamse wegen blijkt dat sommige rode-lijst-soorten deze smalle stroken uitkiezen om te gaan wonen. Het gaat hier voor alle duidelijkheid om een onderzoek rond insecten en spinnen. Dus aub geen paniekreacties van rondhuppelende hertjes of aanstormende everzwijnen langs de openbare weg (hoewel ik daar ook wel voor teken).

Withandje.

Eentje was zelf uitgestorven gewaand. Het withandje blijkt een zeer zeldzame spin die in één van de bodemvallen was gesukkeld. Een voor een spin wel heel lieflijke naam. Ik veronderstel dat ze dan ook een heel proper webbe kan spinnen met haar witte handjes. Maar er stonden nog een paar opmerkelijke soorten bij die je niet dadelijk vlak langs een asfaltstrook met voorbijrazende CO-brakers verwacht. En dan denk ik dat ze om de leesbaarheid van het artikel te bevorderen de soorten die enkel met een latijnse naam wensen aangesproken te worden bewust voor zichzelf hebben gehouden. Bermen topnatuur ? Niet altijd vrees ik.

Aulo_albi_BV_01.jpg

Het withandje.

Veiligheid.

Want heel wat bermen worden angstvallig kort gehouden. En de reden die dan wordt aangehaald is heel vaak de verkeersveiligheid. En soms klopt dat wel. Ik ga zeker niet vertellen dat je voor een paar bloemetjes de weggebruikers in gevaar moet brengen. Hou die plekken kort, overzichtelijk en veilig.

Maar ik ben er van overtuigd dat heel vaak met deze reden klagende en zagende buurtbewoners (en die schieten als paddestoelen uit de grond tegenwoordig) hun zin moet geven. Maaien om van het gezaag af te zijn is geen goede keuze. 

Berm202.JPG

Want stel dat we langs onze Vlaamse wegen 10% van de bermen hun gang zouden laten gaan. En ze op een ecologisch verantwoorde manier zouden beheren. Wel dat scheelt toch een slok op een borrel. We hebben 6.288 kilometer wegen (volgens de Vlaamse Bouwmeester een wereldrecord). Neem een gemiddelde berm van 3 meter breed. Maal twee, want die ligt aan beide zijden van de weg. Dus 6.288km x 3 meter x 2 zijden x 10% = 377,28 ha. Een natuurreservaat van maar liefst 377ha groot. Met ruimte voor heel wat gewriemeld. Zeldzaam of minder zeldzaam. Dat zou toch schitterend zijn.

Onverzorgd.

En daarvoor moeten we maar één idee van ons afzetten. Dat een mooie begroeiing een gemaaide is. Neen, een mooie begroeiing is er eentje met variatie en dat kan dan iets ruiger zijn dan we denken dat het moet. Niet enkel in onze bermen, maar ook in onze tuinen. Want wees gerust. Daar is die rekenoefening nog een stukje groter. En weet je wat het nog allemaal wat leuker maakt. Zo denken en alles op die manier beheren (door heel vaak niets te doen) kost veel minder moeite en ook nog eens veel minder centen. Waarom doen we dit dan niet ? Een goede vraag denk ik.

Veenendaal3.jpg

 

21:11 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

woensdag, 15 maart 2017

Help je een handje mee ?

Dit weekend organiseert Straat.Net opnieuw een zwerfvuilactie. En ook in Wellen doen heel wat verenigingen mee. Ook 't Bokje is weer van de partij. Een sympathieke actie waar wij elk jaar wel een aantal omhooggestoken duimen en vriendelijke gezichten zien. Maar eigenlijk is het heel jammer dat we dit moeten organiseren.

Want er zijn dus mensen die bewust (zoiets die je niet per ongeluk) vuilnis uit hun autoraam kieperen of tijdens het wandelen in de berm keilen. Dit is toch totaal niet te begrijpen. Waarom doen die mensen dat ? Waarom hebben zij totaal geen respect voor andere mensen, de natuur en onze omgeving ? Ik begrijp er totaal niets van.

forum380.jpg

Is de enige oplossing dan echt om zulke praktijken heel streng te bestraffen (als je de daders al kan betrappen) ? Of moet er dringend werk gemaakt worden van statiegeld op verpakkingen. Misschien is dit wel een hele goede zet. En dan denken we niet alleen aan blikjes, flessen en andere drankverpakkingen. Maar volgens mij op alle verpakkingen. Want minder afval produceren zal uiteindelijk ook leiden naar minder afval in onze maatschappij. En hopelijk dan ook minder in onze bermen. De strijd tegen zwerfvuil blijft alvast eentje van lange duur vrees ik.

zwerfvuildatpakkenwesamenop.jpg

Zaterdag 18 maart om 9u30 Opruimactie

Nu zaterdag gaan wij met 't Bokje op pad om een aantal straten zwerfvuilvrij te maken. We vertrekken om 9u30 aan de stal van de Broekbeemd aan de Broekstraat. Wij zorgen voor alle materiaal. En iedereen, ook niet-leden, zijn van harte welkom. Hoe meer zielen, hoe lichter het werk. En vooral hoe gezelliger de bende. Kom jij ook ?

21:04 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |