woensdag, 05 april 2017

To vlees or not to vlees.

Vandaag een hoopgevend bericht in de krant. De slagers verkopen minder vlees. Niet dat we de slagers minder verkoop of minder inkomen gunnen. Neen, wij zijn vooral verheugd dat blijkbaar de consument steeds vaker kiest om eens een keertje geen vlees te eten. Voor ons milieu een waardevolle verandering.

Schermafbeelding 2017-04-05 om 19.14.51.png

Voetafdruk.

Want het is algemeen geweten dat wereldwijd de productie van vlees nefast is voor het milieu. Enerzijds produceert de enorme veestapel op onze aardkloot een heel groot deel van de uitstoot. Maar wat veel erger is dat in heel wat streken bossen massaal onder de hakbijl gaan omdat er ruimte moet gemaakt worden om weides te maken voor de veestapel. En nog vaker omdat gronden worden ingepalmd door voedergewassen. Zo verdwijnen hectares bos en wordt onze natuurlijke long elk jaar (eigenlijk elke dag) een stukje kleiner.

DZV-AFB.-vlees-tabel.jpg

Leed.

Tegelijk kwam ook een slachthuis negatief in het nieuws. De aangevoerde dieren werden schandalig behandeld en de beelden zorgden ervoor dat de keet dadelijk werd gesloten. Ondertussen zou het slachthuis onder strenge voorwaarden weer opengaan. Maar is dit het topje van de ijsberg of de uitzondering. Wij weten het niet.

397.jpeg

Maar het is een feit dat om van een dartel biggetje of huppelend kalfje naar een kotelet of biefstuk te komen er vaak een minder fraaie weg moet afgelegd worden. Daarom zijn we opnieuw blij verrast dat de mensen ook hier weer een betere keuze maken. En kiezen voor plaatselijke kwekers en slagers die hun eigen varkentjes, kippen of koetjes op een veel diervriendelijkere manier kweken, houden en slachten. En dankzij zo een korte keten wordt die voetafdruk ook dadelijk een stuk minder. En de desbetreffende boeren worden er ook beter van want ze schakelen de tussenliggende stations uit die meestal het  grote deel van de koek wegkapen mooi uit.

images.jpg

Minder.

Geen vlees is prima. Maar minder vlees is dus ook al een stap in de goede richting. En als je dan vlees koopt ga dan eens op zoek naar een leverancier bij jou in de buurt. En zoek eens uit of die zijn product aflevert met hart voor zijn dieren en voor zijn bedrijf. Misschien iets duurder dan in de supermarkt. Maar een stuk beter voor het milieu en vast en zeker ook gezonder en lekkerder. En steeds meer mensen zijn zich daar bewust van. Jij ook ?

19:31 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.