woensdag, 12 april 2017

Bos wordt eindelijk bos.

_MG_2102.JPG

De overheid heeft een aantal hectares zonevreemd bos erkend en daardoor ook definitief beschermd. Heel wat bossen hadden op het gewestplan een andere bestemming zoals landbouw, recreatie of zelfs industrie. Voor heel wat bossen is dit nu omgezet naar bosgebied en natuur.

Kritiek.

Op het journaal werd dit al verkondigd. En ook was er al kritiek van andere instanties of partijen. Natuurlijk is dit geen ideaal plan en vallen er heel wat bossen uit de beschermingsboot. Maar elk perceel dat er wel in valt is er eentje gewonnen. Want bossen zijn belangrijke en kwetsbare biotopen die met één dagje kappen vaak volledig kunnen vernietigd worden. Voor de erkende bossen zou dit niet meer kunnen vanaf nu.  

_MG_2101.JPG

Ulbeek.

En wij zijn verheugd dat de minister de paar echte bosjes die Wellen nog rijk is niet vergeten heeft. De Ulbeekse bossen. Limburgs Landschap heeft deze al een hele tijd in beheer. En dit is nodig. Want het gaat om zeer waardevolle relictjes van wat ooit een prachtig eiken-haagbeukenbos moet geweest zijn. Hoewel het maar kleine snippers zijn herbergen ze toch heel wat mooie planten en dieren. De bescherming is dan ook meer dan terecht.

Zijn onze zorgen dan voorbij. Neen, integendeel. Nog steeds moeten we opletten voor allerlei bedreigingen. Zo knabbelen aangelanden al jaren stilletjes aan de grenzen en worden de bossen elk jaar een stukje kleiner. En sluikstorten, tuinafval en soms ook mest komen we ook wel eens tegen langs de randen. Er is een bosbeheersplan in de maak (of al af) voor dit gebied. Dus hoog tijd dat we ons bos de zorgen en aandacht geven die het verdient.

Schermafbeelding 2017-04-12 om 19.55.44.png

De Ulbeekse bossen op de beschermingskaart.

 

 

20:13 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.