woensdag, 07 juni 2017

Vondst !

Hij deed het weer. Onze Gert heeft op zijn zoektochten door onze gebieden weer een supersoort gescoord. Wij waren al blij met de bolderik. Maar zijn laatste vondst sloeg alles. Na breedbladige wespen, gevlekte en bergnacht hebben we nu ook bosorchis in onze gebieden. Gert vond enkele exemplaren waar hij als kenner dadelijk aan zag dat het geen "gewone" gevlekte waren. De door hem gemaakte en op internet geplaatste foto's maakten een aantal specialisten wakker. En eentje was zelfs zo vriendelijk om ons uit onze twijfels te verlossen. Het onderste ovale blaadje en de juiste vorm van de onderste lipjes van de prachtige bloemetjes waren de juiste kenmerken. Jawel, dit was 100% zeker bosorchis.

IMG_0760.jpg

Het moment van bevestiging.

Neefje.

De bosorchis is familie van de gevlekte en is niet superzeldzaam. Er komen dan ook vaak hybriden voor van beide soorten. Maar waar wij ze vonden staan geen andere soorten (voorlopig). Dus is de kans groot dat dit het begin is van een zuivere populatie. Maar het grootste pluspunt is dat deze soort enkel voorkomt in zeer speciale natuurtypes. Dus dat plekje moeten we als vereniging heel erg koesteren. 

We zijn superfier dat wij dankzij het goede beheer op de juiste plaats deze soort terug konden krijgen. Een boost om verder te doen met het beschermen van onze schitterende Wellense natuur.

IMG_0766.jpg

Jawel, een Wellense bosorchis.

 

22:36 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.