donderdag, 29 juni 2017

Zuiderse gast.

Het lijkt wel het jaar van de zeldzame soorten voor onze gebieden. Deze keer kon Gert een zeldzame libel spotten in de Grote Beemd. Het gaat om de Zuidelijke oeverlibel. Een soort wiens verspreidingsgebied zoals de naam laat vermoeden vooral zuidelijk Europa is. De soort duikt sporadisch op in ons landje. En eentje vond dan ook dat ze een bezoekje aan Wellen moest brengen.

13980921.jpg

Foto : Robby Stocks

Blauw.

De gewone oeverlibel kom je wel vaker tegen. Een heel algemene soort uit de familie van de korenbouten. Dan heb je de beekoeverlibel en tenslotte de meest zeldzame, de zuidelijke oeverlibel. Het verschil zit vooral in de kleur van het borststuk. Dat is bij de zuidelijke geheel blauw, net als haar achterlijf. En ze hebben geen schouderstrepen wat hen dan weer onderscheidt van de beekoeverlibel. Niet simpel, die libellen.

14025718.jpg

Zuidelijke oeverlibel (foto : Robert Pieters)

14031359.jpg

Gewone oeverlibel.

Water.

Dat er de laatste jaren heel wat libellen-soorten opduiken hebben we te danken aan meer water in onze gebieden. Want deze soorten houden zich meestal op in de buurt van vijvers, poelen en beekjes. Door ons beheer om water in poelen langer in onze gebieden te houden krijgen we als bonus een mooi palet aan libellen. En daar kunnen we enkel maar blij om zijn. Want deze prachtige beestjes geven onze gebieden een extraatje. Ga eens op zoek naar deze juweeltjes en geniet van hun wonderlijke vlucht en kleurenpracht.

oeverlibel0001.jpg

"Onze" zuidelijke oeverlibel (foto : Gert Appeltans)

 

Soortenlijst libellen Wellen

Schermafbeelding 2017-06-29 om 20.20.13.png

20:23 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.