woensdag, 05 juli 2017

De ellendige ever.

Het stond in de kranten en haalde zelfs het TV-journaal. In Beringen werd een vrouw aangevallen door een op hol geslagen everzwijn. Geen lachertje als je zo een kolos naar je toe ziet stormen. En het is een ervaring die ik niemand toewens. En als ik de commentaren las van de experts hoogst uitzonderlijk. Want wilde varkens schuwen de mens als de pest. Ze zorgen wel voor omgewoelde gazons, akkers en voetbalpleinen. Maar doen dit altijd buiten het zicht van menselijke ogen. Als die opduiken kiezen ze heel snel het hazenpad of in dit geval het everpad. Het zou dan ook volgens de krant en de TV gaan om in gevangenschap gekweekte en ontsnapte of losgelaten dieren. Dat was mij uit de berichten niet zo heel duidelijk.

Unknown.jpeg

Bestelling.

De mededeling dat de terreur-varkens kwamen van een ondertussen bijna veroordeelde onverlaat was zeer kort en zonder extra info. Maar mij viel dit toch op. Want voor wie of wat werden deze varkens gekweekt? Niet om ze in het reguliere vleescircuit te brengen. Want dat is niet strafbaar mits de nodige vergunningen. Neen, er stond duidelijk dat de overtreder werd gevat wegens inbreuken tegen de jachtwetgeving. Dus de bestemmeling is bij deze gekend. Want jammer genoeg lopen er nog steeds jagers rond die alles bekijken met dollartekens in hun ogen. Er gaat namelijk, vergis u niet, aardig wat centjes om in het jachtgebeuren. Zo moeten gasten vaak een aardige duit neertellen om op een jacht te mogen gaan meeknallen. En die gasten willen als het even kan waar voor hun geld. Beestjes uitzetten is dan ook nog steeds schering en inslag om deze heren en af en toe dames te plezieren. En dit zonder veel rekening te houden met de mogelijke gevolgen voor de natuur en in dit uitzonderlijke geval andere bosbezoekers.

Achterpoortje dicht.

Deze "pensjagers", zoals wij ze noemen, deinzen niet snel terug om hun knal-beestjes in het veld te krijgen. De kans dat ze worden gevat is dan ook maar iets groter dan winnaar te worden van de Lotto. Ze moeten hen al op heterdaad betrappen en dan nog verdwijnen heel wat pv's in de vuilbak. En de bestrijders van dit onrecht zijn ook onderbemand zodat de pakkans heel miniem is. Gelukkig werd een ridicuul achterpoortje door Vogelbescherming Vlaanderen na een lange juridische dicht geklapt. Het "redden" van bedreigde fazantenlegsels om de jonge dieren daarna uit te zetten is al een tijdje verboden.

Maar toch zien we elk najaar plots verloren boskiekens opduiken. ik weiger om ze fazanten te noemen uit respect voor fiere wilde hanen die er in slaagden om de hagel al jaren te ontwijken en met klapperende vleugels mij soms begroeten op mijn ochtendwandelingen. Een enorm contrast met de in volières gekweekte kiekens die je kan herkennen aan het feit dat ze jou zien als de jachtwachter die hen moet komen voederen zodat ze niet voor het afschot al het loodje leggen. En soms, bij minder oplettende pensjagers, aan de plastieken klemmetjes op hun snavel om het pikken op lotgenoten te voorkomen. Je ziet ze verdwaasd rondlopen, niet wetende waar naartoe, op zoek naar die voederbak of dat schuthok waar ze even voordien nog konden op rekenen.

fazant1_vogelenzoogdierenopvangcentrum.gif

Gast-wild.

Sommigen gaan nog een stapje verder en kiezen ervoor om nieuw vlees in de kuip te gooien. Zo waren er de muntjaks in de Diepenbeekse beemden. Een dwerg-antilope die normaal in China thuis hoort. Volgens mij zijn die niet via een goedkope vlucht van Ryanair of een cruiseschip met chinese bemanning hier aangekomen. Of wat dacht u van het opduiken van aziatische steenpatrijzen in de Wellense plantages. De pensjagers die dit op hun geweten hebben zwijgen beter over het beschermen en beheren van hun gebieden voor de inlandse patrijs. Hun acties is gewoon een bedreiging voor deze soort die al jaren achteruit boert. Ik kijk met angst uit naar de eerste uitgezette vertegenwoordigers van de Afrikaanse big five omdat een welstellende gast deze op zijn verlanglijstje had aangekruisd.

Hoog tijd dat men in jachtmiddens een komaf maakt met deze praktijken. Het kaf van het koren scheiden en zo de geloofwaardigheid van het jachtgebeuren terug herstellen. Voor zover dat dit nog gaat lukken.

b2816.jpg

19:23 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.