woensdag, 19 juli 2017

Het zuiden nadert.

Tijdens deze vakantieperiode trekken heel wat gezinnen naar het zuiden. Op zoek naar de zon. En die is blijkbaar op dit moment daar ruimschoots te vinden. Maar wat wij merken is dat dat zuiden ook stilaan naar ons toekomt. Heel wat zuiderse soorten duiken meer en meer op in ons landje. Een gevolg van de klimaatopwarming.

Kleurrijk.

En in een eerste reactie zijn we daar niet echt rouwig om. Denk maar aan soorten als roodkopklauwier, hop, slangenarend en bijeneter. Soorten waar we vroeger reizen voor planden naar Spanje, Hongarije of het zuiden van Frankrijk. En nu duiken deze soorten met de regelmaat van de klok bij ons op. 

Merops_apiaster_(1).jpg

De kleurenpracht van bijeneters.

Laten we de bijeneter eens van wat dichterbij bekijken (hij is het zeker waard). Tientallen jaren geleden een enkeling die opdook en die dan horden vogelkijkers trok. Maar nog niet zo lang geleden waren de eerste broedgevallen bekend in Oost-Vlaanderen. En vanaf 2007 doken ze ook af en toe op in onze regio. Een soort die bij elke waarnemer een zuiders gevoel oproept van brandende zon over een uitgedroogd landschap. Maar als we de berichtgeving over de laatste periode van onze weerman en weervrouw even herbeluisteren komt dat fenomeen hier nu ook voor. Dus voelt deze soort zich hier misschien beter thuis dan dat wij denken.

Schermafbeelding 2017-07-19 om 18.04.30.png

Waarnemingen in onze regio van bijeneter sinds 2005.

Kleine grut.

Maar dat de hele santebeklan aan het opschuiven is kan je nog veel beter zien aan de andere soortengroepen. Bij de insecten, vlinders en libellen zie je ook steeds vaker soorten opduiken die eigenlijk thuishoren in het warme zuiden. Bij de libellen maken ze het ons makkelijk en staat er gewoon zuidelijk voor. De zuidelijke glazenmaker, de zuidelijke heidelibel, de zuidelijke oeverlibel. Ze duiken hier plots allemaal op. Eentje was zelfs zo vriendelijk om in onze eigen Grote Beemd een tijdje op bezoek te komen. Tussen zijn plaatselijke familiegenoten vloog hij dapper rond aan de pas gegraven poelen en beekjes aan Graetmolen. Het scherpe oog van onze conservator Gert kon hem (want het is een mannetje) ontwaren tussen al dat libellen-geweld. 

17 juli 20170001-2.jpg

De zuidelijke gast.

Maar de kans is heel groot dat er in onze gebieden en ook elders, zoals bijvoorbeeld in jullie eigen tuin soorten zijn bijgekomen die profiteren van de opwarming van de aarde. Ze breiden hun leefgebied sterk uit onder invloed van voor hen geschikte omstandigheden. Dus dat is toch een goede zaak of niet ? 

Verandering.

Dat is nu net wat we niet weten. De natuur past haar wereldje wonderwel en snel aan aan de gewijzigde omstandigheden. Sommige soorten verdwijnen (en dat zijn er blijkbaar heel wat de laatste decennia) en anderen profiteren van de omstandigheden. De natuur veranderd en kan dit snel doen. Maar wij, de superieure mensheid, hebben het daar misschien wat moeilijker mee. Nog steeds denken heel wat mensen dat het allemaal wel meevalt. Anderen, meestal wetenschappers, waarschuwen ons al jaren dat het anders zal moeten. Want wij zijn blijkbaar een soort die zich niet zo makkelijk aanpast. De natuur zet ons op het lijstje van soorten die gaan verdwijnen. Hopelijk kunnen we het tij nog keren. Het is alvast de hoogste tijd. De zuiderse gasten geven ons een niet mis te verstane boodschap.

18:28 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.