woensdag, 09 augustus 2017

Tikken-eitje.

Je kan momenteel geen krant openslaan of TV aanzetten of je wordt om de oren geslagen met nieuws over eieren. Wat is er aan de hand ? Blijkbaar vond men in een aantal eieren de giftige stof Fipronil. En zonder enige overdrijving is de communicatie verre van duidelijk. Geen gevaar maar duizenden eieren worden wel vernietigd. Lage dosis maar later dan weer hoger dan de norm. En ondertussen is men druk op zoek naar een zondebok van deze volgens sommige nieuwe voedselcrisis. 

7a2af6c65b8861e32d3066c7c6be9872--gadget-egg.jpg

Wat we ondertussen weten is dat een Belgische firma het niet zo nauw neemt met de strenge regels die zulke producten vereisen en een mengsel op de markt gooit die dingen bevat die via de kippen in de eieren terecht komen. Een Nederlandse firma die graag een stuk van de denkelijk vette koek wilde leurt met die producten in Nederland met kwalijke gevolgen voor heel wat Nederlandse consumenten en eierboeren.

Schuldige.

De politiek is nu druk op zoek naar een schuldige. En het FAVV (het voedselagentschap) krijgt stevige kritiek. Maar dat zijn volgens ons allemaal vijgen (of in dit geval eieren) na pasen. Want naast de consument die met grote twijfels de supermarkt binnenstapt om zijn dagelijks eitje te gaan kopen zijn de grote slachtoffers de landbouwers die van eieren hun dagelijks brood maken (dit lijkt wel op een mirakel uit de bijbel). Zijn zij de slachtoffers ? Hoor ik jullie luidop denken. Jazeker, want zij zijn meegesleurd in een landbouwsysteem waar massaproductie en schaalvergroting worden verkondigd als de enige juiste weg. Onder druk van machtige landbouworganisaties en financiële instellingen worden landbouwers steeds verder gedreven om hun bedrijven uit te breiden en te vergroten. Steeds strengere regels en een consumptiemaatschappij die enkel tevreden is met een door de reclame verheerlijkt perfect product nopen diezelfde landbouwer tot ingrepen die balanceren op het randje van het toelaatbare. Enkel via deze weg is hun bedrijf leefbaar. Een echte keuze is er niet. Of toch wel ?

763.jpeg

Huis en tuinkip.

Ooit was het anders. In elke achtertuin vond je een clubje kippen. Meestal vergezeld door een stoere haan die zijn harem elke morgen begroette met gezellig gekraai. Het keukenafval werd niet in de groene container gekieperd maar diende als een welkome aanvulling voor de eigen eierproducentjes. En rond het kippenhok vond je heel wat mee-eters zoals huismussen, spreeuwen, vinken en meer van deze ondertussen schaarser geworden tuinvogels. En de eitjes die je elke dag eigenhandig kon gaan rapen waren superlekker gewoon omdat je ze als het ware zelfs had ontworpen. Maar ondertussen is dit beeld steeds schaarser geworden. Het moment is dichtbij dat je in Bokrijk een ren met kippen kan gaan bekijken met een bordje met een bondige uitleg om onze jeugd te wijzen op dit oeroude gebruik van hun voorvaderen (ik denk zelfs dat dit nu al bestaat in Bokrijk). En een kraaiende haan haalt tegenwoordig regelmatig de regionale bladzijdes van de krant omdat sommige buren dit ervaren als een storend lawaai met een onvermijdelijke sessie bij de vrederechter tot gevolg. 

Jammer, want dat gebruik zou nooit hebben geleid tot een eiercrisis. En onze geldbeluste vergif-leveranciers zouden hun bedrijf al lang hebben moeten opdoeken. En de tikken-eitjes die je 's morgens aan het ontbijt zou voorgeschoteld krijgen zouden 200% zeker kerngezond zijn. Daar kan je vergif op innemen.

June-23-2012-14-31-18-sgfsg.jpg

20:20 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.