woensdag, 23 augustus 2017

Warmer.

We hebben het nog steeds niet door. De opwarming van de aarde zit in een rampzalige fase die volgens sommige wetenschappers al niet meer omkeerbaar is. Wie dit blijft ontkennen is totaal wereldvreemd of is president van een land aan de andere kant van de oceaan. Niet echt bemoedigend.

OZED130928.jpg

En blijkbaar liggen nog heel wat mensen niet wakker van een probleem dat veel groter proporties kan aannemen dan alles wat we tot nu toe hebben meegemaakt of in onze wereld is gebeurd. Als de opwarming zich aan dit tempo voortzet dan krijgen we onleefbare gebieden met massale vluchtelingenstromen tot gevolg. Van een omvang die de huidige stroom op een druppelende kraan doet lijken. Bewoonde gebieden zullen onder de zeespiegel verdwijnen. En extreem weer zal ons met de regelmaat van de klok teisteren. Allemaal voorspellingen die al langer gemaakt werden maar nu toch wel stilaan dichterbij komen.

Heilige koe.

Het was een artikel vandaag in de krant dat mijn aandacht trok. Limburg slaagt er niet in om de CO-uitstoot stevig te laten dalen. Een daling van amper 1% is ruim onvoldoende om de doelstelling van 20% te halen tegen 2020. Onze eigen Wellen staat zelfs met een stijging van 3,55% op de kaart. En de grote boosdoener is onze heilige koe, de auto. Met een steeds drukker wordende verkeer en een auto-dichtheid die maar blijft stijgen pompen we met zijn allen massa's CO de atmosfeer in. We zullen toch eens goed moeten nadenken of we dit niet anders kunnen aanpakken. Niet makkelijk want bij elke verplaatsing de rijdende salon induiken is toch zo verleidelijk. Dan is het te koud, dan te nat en dan hebben we echt geen tijd om een paar minuutjes langer over die verplaatsing te doen met de fiets. Genoeg uitvluchten om steeds te kiezen voor die vervuilende auto. En iedereen moet ook een auto hebben. De zaken zo organiseren dat je met een auto minder of zelfs zonder auto je ding gedaan krijgt is veel te moeilijk of liever gezegd veel te veel gedoe.

images.jpeg

Basis.

En toch is dit onze grootste hoop op een ommekeer als die er nog is. Als iedereen bewuster omgaat met het gebruik van zijn auto denk ik dat dit al een slok op een borrel zal schelen. Doe elke korte verplaatsing met de fiets of zelfs te voet. Kies vaker voor openbaar vervoer als dat kan. En probeer zo veel als mogelijk te auto-delen. En voor je nu al dadelijk met een pak excuses en bezwaren begint te zwieren. Bekijk dan toch maar eens een paar documentaires die het drama van een opgewarmde aarde laten zien. Misschien dat je dan je fiets toch even uit de garage haalt de volgende keer als je naar de bakker gaat. Het is tijd om wakker te worden.

3a2fc5ffad33a7b6589776b5d55f6c55--planet-earth-climate-change.jpg

20:05 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.