woensdag, 20 september 2017

Straffe sluikstorters.

21740404_1844586489190480_7361710617148526273_n.jpg

De voorbije week geen flitsmarathon en ook geen wodka-controles maar een marathon om sluikstorters te klissen. En weet maar dat dit broodnodig is. Want als er iets is dat wij Belgen goed kunnen dan is het vuil kieperen waar het niet hoort. Sluikstorten kom je werkelijk overal tegen en dit ondanks een vrij goed afvalbeleid. Maar gemakzucht en centjes zijn de oorzaken dat sommige idioten hun vuil gewoon uit de auto kieperen of zelfs met aanhangwagens landbouwgebieden of natuurgebieden inrijden om hun vuilnis daar te dumpen. Volledige salons, volle koelkasten, tractorwielen… je kunt het zo gek niet bedenken of we zijn het al tegengekomen.

Zwervers.

Maar nog een veel groter probleem is zwerfvuil. Hier gaat het om kleine hoeveelheden of zelf dingen zoals blikjes, verpakkingen, sigarettepeuken en papieren zakboekjes (neen, die vergaan ook niet snel) die achteloos worden weggegooid. En het aantal mensen die dit doen is nog menigmaal groter dan de harde overtreders van de sluikstorters. De getallen die verschijnen in rapporten over deze kleine sluikstortjes zijn immens en kosten onze schatkist (en dus ook jullie) handen vol geld. En dan heb ik het nog niet gehad over de schade aan de natuur en de planten en beestjes die dit binnen krijgen (praat maar eens met een landbouwer met koeien die vlak langs een openbare weg grazen) of er verstrikt in geraken. Het is een probleem, een groot probleem.

Boetes.

En los je dit op met boetes ? Ja, volgens mij de meest effectieve methode. Acties en bewustmaking helpen ook. Zeker als je hiermee vroeg start. Hoe jonger hoe liever. Maar een groot deel van onze bevolking schiet pas wakker als je in hun portefeuille zit. Dan kan het plots wel. Nadat ze natuurlijk eerst degenen die hun dit "onrecht" hebben aangedaan stevig hebben uitgescholden. Maar uiteindelijk passen ze hun gedrag aan. Stevige boetes voor sluikstorten. Maar ook voor het weggooien van blikjes, verpakkingen en sigarettenpeuken. En controles natuurlijk zoals deze week. Maar dan het ganse jaar door. 

Yes we can.

De woorden van een president die niet als idioot door het leven ging (in tegenstelling tot de huidige clown). Er zijn landen en steden die hebben bewezen dat zwerfvuilvrij leven kan. In verschillende buitenlandse steden zie ik dat er zo goed als geen zwerfvuil rondslingert. Oslo was zo een voorbeeld. Kraaknet en dit tot in elk hoekje van elk plein en elke straat. Het gevolg van een jarenlang beleid van bewustmaking maar ook strenge boetes. Ik daag je uit om in China of Japan een sigarettenpeuk op de grond te smijten. ik kan je verzekeren dat je de volgend keer heel goed gaat nadenken voor je dit doet.

Dus wat hebben we geleerd :

1. Zorg dat je zelf geen sluikstorten of zwerfvuilgooier bent.

2. Spreek andere mensen die dit toch doen aan op hun gedrag.

3. En laat ons hopen dat degene die het toch doen een stevige boete in de bus krijgen.

18:01 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Het is spijtig genoeg voor zoveel mensen "normaal" geworden om hun sigaretten uit de auto te gooien. Of gewoon de grond op als ze te voet zijn. Zelfs politie doet hier aan mee. Probeer dat maar eens te stoppen. Ze bekijken U alsof je van Mars bent als je ze erover aanspreekt.

Gepost door: Lex | woensdag, 20 september 2017

De commentaren zijn gesloten.