woensdag, 11 oktober 2017

Voor 100€ natuur graag.

image-20160920-11117-10p4n3d.jpg

In ons Belangske las ik onlangs een kort artikel op de economische bladzijdes waarin een expert vertelde dat het Essers-bos ongeveer 50.000€ waard was. En ik ben er van overtuigd dat deze slimme meneer daar ook een goede en logische uitleg voor heeft hoe hij aan zo een bedrag komt. Maar voor mij toch een teken dat heel wat mensen nog steeds niet door hebben dat natuur onbetaalbaar is. Het is gewoon geen kwestie van centjes. Het is een noodzakelijk element om te overleven op onze stilaan afbrokkelende planeet.

Liefde.

Ik plaats natuur in dezelfde categorie als iemand die je liefhebt, je kinderen, je gezondheid, een goede vriend. Allemaal dingen die we nodig hebben in ons leven en die we pas missen als ze er plots niet meer zijn. En ik vraag je dan ook om eens een bedrag te kleven op deze dingen. Wat is je grote liefde je waard, wat zijn je kinderen waard, wat is je gezondheid waard, wat is echte vriendschap waard ? Ik denk dat iedereen dit een stomme en volledig overbodige vraag vindt. Ja, zelfs een totaal ongepaste vraag. Zulke dingen ga je toch niet in euro's uitdrukken. En bij natuur dan wel ? Want dat is wat politiekers, bedrijfsleiders, landbouwers en nog een hele reeks mensen om de haverklap wel doen. Ze wegen natuur die door hun ingrepen kan of gaat verdwijnen af tegen wat zij denken dat in de plaats gaat komen.

Betonstop.

Neem nu de zo fel besproken en gecontesteerde betonstop. Heel wat politiekers en bedrijven die vrezen om hierdoor stemmen of in het geval van de bedrijven centen te verliezen schreeuwen moord en brand. Iedereen gaat hierdoor massa's geld kwijt raken. En als je een Belg in zijn portefeuille raakt dan wordt het plots heel belangrijk. Gronden worden waardeloos, huizen kunnen niet meer gebouwd worden, bedrijven verdwijnen en mensen verliezen hun werk en daardoor hun inkomsten. De doem-scenario's worden ons naar het hoofd geslingerd. Maar niemand rept ook maar één woord over het feit dat als we zo blijven verder klooien we onze omgeving langzaam (hoewel dat is hier relatief) maar zeker naar de knoppen helpen. En onze kinderen en kleinkinderen zullen nog hun "waardevolle" bouwgrond, huisje en fabriekje kort bij de deur hebben. Maar dan denkelijk in een leefomgeving die onleefbaar is geworden. Een huisje waar wonen niet meer mogelijk zal zijn. Wat is dan de waarde van je ooit zo sterk bevochten eigendom in een waardeloze omgeving ?

Onbetaalbaar.

Zolang als er mensen zijn die alles afwegen met als gebruikte maat euro's blijven we verder werken aan een stervende planeet. We worden niet armer als we onze bankrekeningen bekijken. Maar we worden wel veel armer als we onze leefkwaliteit durven bekijken en beoordelen. Ik weet dat dit veranderen niet makkelijk zal zijn. Een werk van lange adem met de kans dat we zonder lucht gaan komen te staan. Gelukkig zie ik regelmatig signalen en tekens dat een deel van ons ondertussen die ommekeer al wel heeft gemaakt. Geld maakt niet gelukkig is een oud gezegde waar heel wat mensen niet in geloven, maar het is wel de waarheid. Geld maakt veel kapot is een uitspraak die ondertussen ook zijn gelijk heeft bewezen. En heel wat dingen zijn gewoon onbetaalbaar is een stelling die ook veel mensen begrijpen. En natuur dicht bij huis is zonder twijfel één van die onbetaalbare dingen die wij broodnodig hebben in ons wereldje. Stop dan ook met dat zinloze euro-gedoe.

20:59 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |