woensdag, 08 november 2017

De schrijnende scharrelkip.

Gruwelijke beelden waar iedereen denk ik toch van opkeek. Kippen in erbarmelijke toestanden die dan blijkbaar ook nog eens eieren produceerden (jammer, dat er geen kippenvakbond is) die het label scharreleieren krijgen. Terwijl iedere normale mens bij scharreleieren denkt aan vrolijk rondtrippelende kippetjes in een groen weide onder een stralend zonnetje. Niet dus.

En de volgende verwondering kwam toen na inspectie bleek dat deze schandelijke praktijk perfect voldeed aan bijna alle wettelijke Europese normen. Een mededeling van de minister hierover zal menigeen de wenkbrauwen hebben doen fronsen. Maar met een bijkomende uitspraak duwde hij iedereen even met de neus op de feiten. "Dit is hoe de voedselindustrie werkt".

763.jpeg

Produceren.

Voor heel wat bedrijven zijn dieren niets meer of minder dan massaproductie-instrumenten. Met zo weinig mogelijk kosten en moeite zo veel mogelijk produceren om zo veel mogelijk te verdienen. Het lot van deze dieren interesseert zulke geldwolven geen enkele fluit. Ze tasten de grenzen van het wettelijke af en gaan er vaak los over. En nu blijkt ook nog eens dat dat wettelijke wel heel veel toelaat aan deze massa-industrie. En wij blijven er lustig op los kopen in de supermarkt waar de netjes uitgestalde producten ook vaak afkomstig zijn van bedrijven die dierenwelzijn aan hun laars lappen. En ze blijven dit doen gewoon omdat ze er mee weg komen en wij hun producten toch blijven kopen. Zelfs na het tonen van zulke beelden is onze verontwaardiging vaak van korte duur. Wie van jullie heeft na het zien van de wrede beelden uit een ondertussen terug volop draaiend slachthuis het kopen en eten van een sappig stukje vlees afgezworen. Ik zie weinig vingers de lucht ingaan. 

eieren-cc0-via-pixabay-640x408.jpg

Anders.

Om deze wantoestanden te stoppen zullen we anders moeten consumeren en eten. Want zolang als de industrie blijft draaien dankzij het feit dat wij blijven kopen wat zij produceren zal er niets of heel weinig veranderen. Maar hoe moeten we dat aanpakken ?

Moeten we stoppen met het eten van vlees of dierlijke producten ? Dat zou de rotzooi dadelijk oplossen. Maar ik ben realistisch en weet dat heel wat mensen hun eetgewoontes niet zomaar van vandaag op morgen omgooien. Maar af en toe eens een dagje zonder vlees of dierlijke producten is alvast een goed begin. En je zal merken dat mits wat inspanning zulke maaltijden zeker zo lekker en gevarieerd kunnen zijn. En ook nog eens een pak gezonder.

En als we dan toch kiezen voor een lapje biefstuk, een lekker tikken-eitje of een glas melk, dan kunnen we eens even nadenken waar en bij wie we dit dan gaan kopen. En je moet niet ver kijken. Want vaak heb je bij jou in de buurt landbouwers die wel respect en eerbied voor hun dieren hebben. En waar je zonder met een verborgen camera onder je vest te moeten stoppen een kijkje kan gaan nemen op hun bedrijf om te zien hoe ze te werk gaan. Vaak zijn zulke boeren heel fier op hun boerderij en hun beestjes. En wees gerust ze bestaan. En dat hun producten dan iets meer kosten is normaal omdat ze ook vaak meer moeite en ruimte nodig hebben om een eerlijk en gezond product af te leveren. Maar als je met die kleine meerprijs het dierenleed kan verminderen, dan is dat toch het overwegen waard. Een korte zoektocht op het internet leverde voor mij alvast een aantal adressen op waar ik denk lekkere eitjes te vinden afgeleverd door vrolijk rondtrippelende kippetjes in een groen weide onder een stralend zonnetje. 

vge2-_kip.970x0.jpg

19:03 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.